SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo rajaavat perussuomalaiset ulos hallitusyhteistyöstä, jos pääsevät valtaan seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

SDP ja kokoomus ovat hallinneet puoluekannatusmittausten kärkeä, joten jommastakummasta povataan seuraavaa pääministeriä.

Orpo ja Rinne kohtasivat aamulla Politiikan toimittajien yhdistyksen järjestämässä väittelyssä. Molemmilta kysyttiin, minkä puolueiden kanssa he olisivat valmiit menemään hallitukseen. Molemmat aloittivat vastauksensa perussuomalaisista, joiden kanssa hallitusyhteistyö ei tunnu mahdolliselta.

Antti Rinne viittasi vastauksessaan arvopohjaan, jonka tulee perustua jakamattomaan ihmisarvoon ja tasa-arvoon.

– On vaikea kuvitella, että sosiaalidemokraatit olisi perussuomalaisten kanssa samassa hallituksessa, Rinne sanoi tilaisuudessa.

Orpo totesi vastauksessaan samaa: olisi vaikea tehdä perussuomalaisten kanssa hallitusyhteistyötä. Orpo viittasi nykyhallituksen aikaisempaan päätökseen, johon päädyttiin Jussi Halla-ahon noustua perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja Orpo ilmoittivat tuolloin, etteivät voi tehdä uuden perussuomalaisen puolueen kanssa hallitusyhteistyötä.

Rinteen mukaan keskeinen asia on se, millainen luottamus hallitukseen menevien puolueiden välillä vallitsee. Hänen mukaansa tällaista luottamusta voidaan rakentaa esimerkiksi keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän ja myös Orpon kanssa. Lisäksi hän mainitsee vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mahdollisena hallituskumppanina.

Eduskuntavaalit järjestetään ensi vuoden huhtikuussa.

Lue lisää aiheesta:

Jussi Halla-aho Orpolle ja Rinteelle: ”Olemme vaalien jälkeenkin halukkaita keskusteluihin kaikkien kanssa”

Näkökulma: Isojen poikien helppo jättää pienet persut ulos