Sisäministeriö kertoo valmistautuvansa siihen, että Suomeen tulee pelkästään tänä vuonna peräti 15 000 turvapaikanhakijaa.

Maahanmuuttoviraston tuoreimman arvion mukaan turvapaikkaa saattaa hakea Suomesta tänä vuonna jopa 15 000 ihmistä.

Asiasta kerrottiin tänään sisäministeriön tiedotustilaisuudessa.

Viime vuonna Suomeen saapui 3651 turvapaikanhakijaa, joten ministeriö odottaa roimaa kasvua.

Enemmistö turvapaikkahakemuksista on perinteisesti hylätty. Esimerkiksi vuoden 2014 kaikkiaan 3706 turvapaikkapäätöksestä kielteisiä oli 2050, minkä lisäksi 310 päätöstä raukesi. Turvapaikka myönnettiin vain 1346 tapauksessa.

Uusi arvio perustuu kesäkuukausien turvapaikanhakijoiden määriin. Edellisvuonna arvioitiin vielä, että määrä olisi tänä vuonna 5000 turvapaikanhakijan luokkaa.

Sisäministeriön mukaan kasvaneiden lukujen taustalla ovat useat eri kriisit pääasiassa Afrikassa ja Lähi-idässä.

- Turvapaikanhakijoita on aiempaa enemmän koko Euroopassa, ja kyse on maailmanlaajuisesta muuttoliikkeestä, ministeriö kuvailee.

Maahanmuuttovirasto rekrytoi välittömästi 70 uutta työntekijää ja poliisi 50 uutta työntekijää käsittelemään hakemuksia.

- Tällä hetkellä tulee päivässä enemmän hakijoita kuin mitä me pystymme käsittelemään hakemuksia viikossa, Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio kuvaili tilannetta sisäministeriön tiedotustilaisuudessa.

- Määrät ovat niin suuria, että ne haastavat Suomea, sanoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.).

- Entistä enemmän on sellaisia, jotka rekisteröityvät Suomeen ensimmäistä kertaa turvapaikanhakijoiksi. Se kertoo siitä, että Suomi on heidän ensisijaiken kohteensa, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa Suomea ei enää nähdä kylmänä ja kaukaisena maana, vaan turvallisena yhteiskuntana.

Eversti Matti Sarasmaa Rajavartiolaitokselta kertoi tiedotustilaisuudessa, että turvapaikanhakijat tulevat Suomeen niin lentokoneilla muista EU-maista kuin laivoilla Tukholmasta. Kolmas reitti on Haaparannan kautta.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jukka Hertell totesi, että poliisi vastaanottaa yli 90 prosenttia turvapaikkahakemuksista. Hertellin mukaan Poliisi on joutunut tekemään sisäisiä resurssisiirtoja ja ylitöitä tilanteen takia.

Lue lisää: 250 turvapaikanhakijaa tuotiin yllättäen suomalaiskylään – ”He vain pömpsähtivät taivaasta”

Lue lisää: Turvapaikanhakijoiden määrä räjähti Suomessa: ”Kaikki keskukset ovat nyt ääriään myöten täynnä”