Ruotsin komissaariehdokas Ylva Johansson on saanut enemmistön tuen taakseen Euroopan parlamentissa. Johansson nousee EU:n sisäasioiden komissaariksi ja hän vastaa myös EU:n pakolaispolitiikasta.

Johanssonia ei hyväksytty komissaariksi heti kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan (libe) kuulemisen jälkeen, vaan häneltä vaadittiin lisäselvityksiä kirjallisin kysymyksin. Ruotsalaismediassa näitä on kutsuttu myös ”laiskanläksyiksi”.

Kuulemisessa europarlamentaarikot suivaantuivat Johanssonin vastauksiin, kun hän vastasi joka toiseen kysymykseen palaavansa vielä asiaan. Viimeisen kysymyksen esittänyt portugalilaismeppi Paulo Rangel totesi viiltävään sävyyn Johanssonille, että tämä on vaarassa tulla tunnetuksi ”comeback-komissaarina”, kun hän systemaattisesti vastasi palaavansa – englanniksi come back – kysymykseen myöhemmin.

LUE MYÖS: Mepit hermostuivat Ruotsin ”comeback”-komissaariehdokkaaseen – Taas kiusallinen hetki Ruotsin tv:ssä

Johanssonin vastauksia ”laiskanläksyihin” ei ole vielä julkistettu, mutta ruotsalaismeppi ja libe-valiokunnan jäsen Tomas Tobé kertoi jo maanantaina julkisuudessa, että tämän vastaukset riittävät vakuuttamaan parlamentin suurimman ryhmän, EPP:n.

Tobé kertoi Sveriges Radiolle, että Johanssonin selvemmät lupaukset hallitummasta maahanmuuttopolitiikasta sekä vahvempi pakolaisten ja elintasosiirtolaisten erottelu riittivät vakuuttamaan EPP:n.

Libe-valiokunnan kokouksessa tiistaina Johanssonia asettuivat tukemaan EPP:n lisäksi S&D, liberaali Renew Europe -ryhmä sekä vihreät.

Libe-valiokunnassa ei ole suomalaisia varsinaisina jäseninä, mutta perussuomalaisten Laura Huhtasaari toimii valiokunnan varajäsenenä. Huhtasaari kuuluu Euroopan parlamentin identiteetti ja demokratia -ryhmään, joka vastusti Johanssonin nimittämistä.