Tasavallan presidentin kansliasta vahvistetaan Uudelle Suomelle ulkoministeri Timo Soinin (ps.) lausunto, jonka mukaan Venäjän suututtaneen Suomen Etyj-päätöksen on tehnyt Suomen ulkopoliittinen johto.

Soini sanoi tänään Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että päätöksen on tehnyt ”koko ulkopoliittinen johto”.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan, että päätös on tehty ”Suomen ulkopoliittisen johdon (tp-utva) linjausten mukaisesti”. Tp-utva on ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteinen kokous.

Myös Timo Soinin esikunnasta vahvistetaan, että Etyj-asiaa on käsitelty ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Venäjä on suuttunut Suomen päätöksestä evätä maan delegaatioon kuuluvilta EU:n pakotelistalla olevilta henkilöiltä maahatulolupa Helsingin sunnuntaina alkavaan Etyj-kokoukseen.

Soini sanoi Ykkösaamussa, että poikkeusmahdollisuutta EU-pakotteisiin tutkittiin ”perusteellisesti ja juridisesti”. EU-jäsenmaiden kanssa käytiin notifikaatiomenettely, jonka myötä muista EU-maista tuli kielteisiä kantoja asiaan.

Suomen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen on ollut asiasta eilen Venäjän ulkoministeriön puhuttelussa. Himaselle kerrottiin, että Venäjä pitää Suomen toimintaa avoimen vihamielisenä.

Suomen päätöstä ovat kritisoineet entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.).

Sipilän hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsenet ovat pääministeri Juha Sipilä (kesk.), ulkoministeri Timo Soini, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.), puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.), maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).