Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajana tunnettu, keskustan listalta sitoutumattomana europarlamenttiin pyrkivä Jouni Kemppainen varoittaa keskustaa tarraamasta valtiovarainministerin salkkuun tarkemmin miettimättä.

Kemppaisen mukaan salkussa piilee ”valtava riski”. Valtiovarainministerin salkun jakamisesta hänen mielestään vielä ”koko hallitusneuvottelujen ydin”.

”Minkälaista on se politiikka, jota rahaministeriöstä käsin kansalle tarjotaan? Vielä tärkeämpi kysymys on, millä se rahoitetaan seuraavina vuosina”, Kemppainen pohtii blogissaan.

Kemppaisen mukaan hallitusneuvottelujen vetäjä, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne syöttää nyt hallituskumppaneilleen ohjelmaa, jossa ”yhteiskunnallista epätasa-arvoa korjataan julkisia menoja lisäämällä”. Tällainen politiikka edellyttää Kemppaisen mukaan veronkiristyksiä, jotka puolestaan hidastavat kysyntää ja laskevat investointihaluja.

Siksi Kemppaisen mukaan keskustan pitäisi suosiolla ojentaa salkku seuraavalle. Säätytalolta pitäisi myös uskaltaa kävellä ulos, jos keskustan asettamat ehdot hallitukseen eivät täyty.

”Vaikka valtiovarainministerin salkku tarjoaa huomattavan määrän valtaa, keskustan kannalta hyvä ratkaisu olisi jättää se muille. Jos puolue ajautuu demarivetoisen talouspolitiikan vetäjäksi, keskustalle on taas tarjolla hanttikortti seuraavissa vaaleissa”, Kemppainen kirjoittaa blogissaan.

”Köyhän asiaa ei voi Suomessa ajaa, jos valtiolla ei ole rahaa. Rinteen purkkiin on saatava hilloa”, hän jatkaa vedoten keskustan ideologisen isän Santeri Alkion ajatteluun.