Maailman ruoantuotannon kannalta keskeistä lannoitteiden raaka-ainetta ammoniakkia valmistetaan yli sata vuotta vanhalla Haber-Boschin-menetelmällä. Se tuottaa joka vuosi yli 450 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä, ja vastaa siten noin prosentista kaikista ihmiskunnan ilmastopäästöistä.

LUE MYÖS:

Nyt tukijat ovat kehittäneet uudentyyppisen keraamisen reaktorin, joka voisi puolittaa ammoniakin tuotannon päästöt. Jos teknologia saataisiin skaalattua, se voisi myös laskea lannoitteiden maailmanmarkkinahintoja, sillä tuotantoa voitaisiin harjoittaa pienimuotoisesti lähellä ruoantuotantoa.

Tutkimus julkiastiin tiedelehti Joulessa lokakuun alussa.

MIT-yliopiston kemiantekniikan insinööri Karthish Manthiram kertoo Science Magazinelle olevansa vaikuttunut uudesta keksinnöstä. Hän ei itse ollut mukana tutkimuksessa.

Saksalaistutkijoiden 1900-luvun alussa kehittämä Haber-Boschin-menetelmä käyttää kolmea eri reaktoria tuottaakseen metaanista vetyä ja yhdistääkseen sen sitten ilmasta otetun typen kanssa ammoniakin valmistamiseksi.

Uudella lähestymistavalla kaikki kolme vaihetta voidaan suorittaa samassa reaktorissa. Tällainen virtaviivaistaminen vähentää energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä, Manthiram sanoo.

LUE MYÖS:

Uudessa prosessissa on vielä toistaiseksi osia, jotka toimivat liian hitaasti, jotta se olisi kilpailukykyinen perinteiseen tuotantomenetelmään verrattuna, kertoo Vasileios Kyriakou energiantutkimusinstituutista Hollannin Eindhovenista.

Kyriakou kollegoinen kuitenkin parantelee koko ajan menetelmää, joka voisi syrjäyttää yhden tärkeimmistä koskaan keksityistä kemiallisista prosesseista.

Manthiram uskoo tutkijoiden saavan runsaasti apua.

”Tämä on merkittävä uudenlainen tapa ammoniakin valmistukseen, mikä varmasti inspiroi useita muita ryhmiä.”

LUE MYÖS: