Tshekkiläisen European values -ajatushautomon toiminnanjohtaja, Venäjän-tutkija Jakub Janda tulkitsee, että viikonloppuna Krimin edustalla puhjenneessa kriisissä on vain yksi syypää. Janda kritisoi Twitterissä sitä, että tapahtumista puhutaan Ukrainan ja Venäjän välisinä jännitteinä.

”Käynnissä on suora Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan”, Janda tviittaa.

Historiantutkija, Venäjä-kriitikkona tunnettu tietokirjailija Anne Applebaum puolestaan pohtii Twitterissä, miksi Venäjä kehittää kriisin Krimin edustalla.

Applebaum veikkaa, että kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia mietityttävät Yhdysvaltain välivaalien tulokset ja Iso-Britannia pohtii EU-eroaan, on Venäjälle hyvä hetki luoda epävakautta Ukrainassa.

Applebaum viittaa myös oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin näkemykseen siitä, että kriisi Krimin edustalla olisi seurausta presidentti Vladimir Putinin kannatuksen laskusta.

Moscow Times -lehti kertoi hiljattain kyselytuloksesta, jonka mukaan suurin osa venäläisistä pitää Putinia syypäänä Venäjän ongelmiin. Putinin suosiota on laskenut muun muassa hiljattain tehty eläkeuuudistus.

LUE MYÖS:

”Ukrainan armeija täydessä valmiudessa” – Kriisi puhkesi Venäjän ja Ukrainan välillä

Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää – Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä

Hyytävä asiantuntijan arvio: Venäjä mellastaa ja ”piirtää etupiiriään” Euroopassa Trumpin takia