Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman päätöstä vierailla Japanin Hiroshimassa pidetään Yhdysvalloissa merkitykseltään syvällisenä. Vierailu on myös historiallinen, sillä kukaan aiempi Yhdysvaltain presidentti ei ole virassa ollessaan vieraillut Hiroshimassa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön entinen alivaltiosihteeri, nykyinen tutkija Wendy Sherman kirjoittaa CNN:llä, että amerikkalaisten ajattelu Yhdysvaltain atomipommeista on alkanut muuttua.

Myös Washington Post kertoo merkittävästä ajattelutavan muutoksesta aihepiiriin liittyen.

Historiantutkijat kiistelevät yhä ja varmasti jatkossakin siitä, oliko atomipommien pudottaminen Hiroshimaan ja Nagasakiin elokuussa 1945 oikea ratkaisu Yhdysvalloilta, Sherman kirjoittaa.

– Trendi on sellainen, että vuosien päästä suurin osa amerikkalaisista todennäköisesti uskoo, että se oli väärin tehty, Sherman kirjoittaa.

Obaman ei odoteta vierailullaan pyytävän anteeksi atomipommeja. Sherman kuitenkin toteaa, että presidentin viestin pitää olla se, että tapahtumat muistetaan, eikä maailmansodan tielle haluta enää koskaan uudestaan.

– Myös meidän on muistettava, mitä teimme elokuussa 1945, Sherman kirjoittaa.

Washington Post puolestaan huomauttaa, että ajattelutavan muutos näkyy jo Yhdysvaltain oppikirjoissa. Tapa, jolla atomipommeista niissä kerrotaan, on vuosikymmenten saatossa muuttunut. Nykyisin oppikirjoissa tuodaan aiempaa esille eri perspektiivejä tapahtumiin.

Obaman odotetaan puhuvan ydinaseiden leviämistä vastaan. Tätä aihetta hän on käsitellyt aiemminkin.

Obaman hallinnon edustaja kertoo BBC:lle, että Obaman viesti on, että historian tapahtumat on tunnustettava avoimesti, jotta historiaa voidaan ymmärtää.

Hiroshiman ja Nagasakin iskujen katsotaan vaikuttaneen merkittävästi toisen maailmansodan loppumiseen.

Hiroshiman atomipommin seurauksena kuoli noin 140 000 ihmistä, joista arviolta 75 000 heti pommin pudottua.