Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusindikaattori oli heinäkuussa -3,9, kun se kesäkuussa oli -4,6 ja toukokuussa -1,8. Viime vuoden heinäkuussa luottamusindikaattori sai arvon 2,5. Indikaattorin keskiarvo tammikuusta 2018 lähtien on 0,3.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä vain arvio Suomen taloudesta heikkeni heinäkuussa kesäkuuhun verrattuna. Muut osatekijät vahvistuivat hieman.

LUE MYÖS: Suomen bkt-luku ”kutistui brutaalisti” – ”Huono enne työllisyyden kehitykselle”

Odotus Suomen taloudesta oli hyvin pessimistinen. Samalla näkemys kuluttajan oman talouden sekä nykyisestä että tulevasta tilanteesta oli vaisu. Heinäkuussa kuluttajilla oli keskimääräistä selvästi enemmän rahankäyttöaikeita kestotavaroihin.

Luottamusindikaattorin osatekijät rahankäyttöä lukuun ottamatta heikkenivät viime vuoden vastaavaan aikaan nähden. Varsinkin odotus Suomen taloudesta romahti vuodessa.

LUE MYÖS: Luottoluokittajalta selvä viesti Antti Rinteelle: Tätä vaaditaan luokituksen nostoon

Heinäkuussa kuluttajat odottivat yleisen työttömyystilanteen synkkenevän jatkossa. Työlliset kuluttajat kokivat, että työttömyyden uhka on myös omalla kohdalla lisääntynyt viime aikoina. Joka toisella työssä käyvällä ei uhkaa ole ilmennyt lainkaan.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat heinäkuussa hyväksi. Ajankohtaa pidettiin yleisesti otollisena lainanotolle, varauksin myös kestotavaroiden ostamiselle ja säästämiselle.

Heinäkuussa luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa Itä-Suomessa. Ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisin väestöryhmä, ja kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset ja työttömät.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–19. heinäkuuta 1 050 Suomessa asuvaa henkilöä. Tutkimuksen menetelmät uudistuivat toukokuussa.

LUE MYÖS: Asiantuntijoilta tyly havainto Suomen tuoreista luvuista: Antti Rinteelle uhkaa tulla ”kuukausittainen päänsärky”