Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n mielestä Suomen pitää parantaa maahanmuuttajien kotoutumista kotihoidon tukea uudistamalla. OECD:n mukaan Suomen kotihoidon tuki heikentää naisten työmarkkina-asemaa, ja sillä on vaikutusta myös maahanmuuttajalasten kotoutumiseen.

OECD on arvioinut Suomen kotouttamispolitiikkaa. OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi esitteli arviota Helsingissä keskiviikkona.

Kiviniemen mukaan Suomessa monia asioita on tehty oikein, mutta ongelmana on, että maahanmuuttajien työllisyysaste on yhä selvästi alempi kuin kantaväestön. Erityisesti maahanmuuttajanaisten työllisyysaste on alhainen.

"Lasten kotihoidon tukea tulee tarkastella uudelleen, sillä se voi tehdä kotona pysymisen houkuttelevaksi", Kiviniemi sanoi Kauppalehden mukaan.

Jos naiset eivät opi suomen kieltä, voi myös lasten kielitaito jäädä vajaaksi. Se voi näkyä lasten oppimistuloksissa ja johtaa pahimmillaan syrjäytymiseen.

OECD suosittelee myös, että maahan saapuneet naiset ohjataan järjestelmällisesti työvoimapalveluiden asiakkaiksi äitiysvapaan jälkeen. Lisäksi tulisi varmistaa, että kielikoulutusta olisi tarjolla sitä tarvitseville.

OECD:n mukaan olisi syytä myös tiedostaa, että koulun ja kodin välinen sähköinen viestintä heikentää vuorovaikutusta maahanmuuttajakotien kanssa. Sen vuoksi tulisi kehittää täydentäviä tapoja saavuttaa maahanmuuttajavanhemmat.

Eduskunnassa keskusteltiin tiistaina uudesta kotouttamislaista. Lue lisää: Poikkeuksellinen ulostulo: Pekkarinen paukutti nuijaa Teuvo Hakkaraiselle – muistutti pakolaispeloista 1990-luvulla