Kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho (sit.) ei saanut langettavaa tuomiota kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, mistä häntä myös syytettiin.

Syyte tuli blogitekstistä, jossa apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mukaan väitetään ohikulkijoiden ryöstelyn ja verovaroilla loisimisen olevan erään kansanryhmän kansallinen tai geneettinen erityispiirre.

Käräjäoikeus on hylännyt syytteen katsoen Halla-ahon väitteiden olevan satiiria.

Tuomiossa perustellaan, että Halla-aho on ilmoittanut, ettei hänen tarkoituksenaan ollut yleistää väitettä koskemaan kaikkia somaleita eikä esittele väitettään faktana.

"Kirjoituksesta ilmenee, että Halla-ahon väite on toteutettu satiirin keinoin viittaamalla sekä sanomalehden pääkirjoitukseen että siitä kantelun johdosta lausuneen Julkisen sanan neuvoston päätökseen. Väitettä ei ole esitetty totuutena eikä kirjoitusta voi siten myöskään tulkita", käräjäoikeus perustelee.

Käräjäoikeuden johtopäätös on, ettei Halla-ahon tarkoituksena ole solvata somalialaisia vaan "mainittu ihmisryhmä on valikoitunut hänen viranomaistoimintaan kohdistamansa kritiikin välineeksi lähinnä sattumaan verrattavista syistä".

Halla-aho sai sakkotuomion uskonrauhan rikkomisesta, jonka osalta oikeuden perustelut voit lukea tästä jutusta.