Oikeuskansleri ei ryhdy toimenpiteisiin liittyen ulkoministeri Pekka Haavistosta (vihr) tehtyihin kanteluihin al-Hol-asiassa.

Oikeuskansleri kertoo päätöksessään, ettei tutki Haaviston toimia, koska asia on vireillä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Iltalehden mukaan oikeuskansleri kuitenkin tutkii ulkoministeriön virkamiesjohdon menettelyn asiassa. Myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen menettely on oikeuskanslerin tutkittavana.

Haavistosta tehtiin oikeuskanslerille useita kanteluita, jotka liittyvät Syyrian al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten kotiuttamista koskevaan asiakokonaisuuteen. Kanteluita on tehty erityisesti ulkoministeriön virkamiehen väitetystä painostamisesta ja siirrosta toisiin tehtäviin.

Perustuslakivaliokunta aloitti joulun alla perustuslain mukaisen tutkinnan Haaviston toiminnan lainmukaisuudesta. Haavistolle ja virkamiehelle on annettu tammikuun 14. päivän asti aikaa antaa lausuntonsa asiaan.

Hallitus vastasi ennen joulua kaikkien oppositiopuolueiden jättämään yheiseen välikysymykseen Syyrian al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamistoimista, hallituksen päätöksenteosta ja Haaviston toiminnasta asiassa. Oppositiopuolueet esittivät, että ulkoministeri Haavisto ei nauti eduskunnan luottamusta. Haavisto sai eduskunnan luottamuksen äänin 110–79.

Lue lisää: