Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on huhtikuussa puuttunut tapaan, jolla Sanna Marinin (sd) hallitus teki päätöksiä on tehty koronaepidemian aikana. Asiasta uutisoi lauantaina ensimmäisenä STT.

Pöystin mukaan kiire ei enää epidemiatilanteen pitkittyessä perustellut sitä, että päätökset syntyivät poliittisina linjauksina eivätkä virkamiesvalmistelun tuloksena. Hän kehotti virkamiesjohtoa ja pääministerin esikuntaa palaamaan asioiden normaaliin valmisteluun, josta on säädetty perustuslaissa.

Oikeuskanslerin paimenkirje sisältyy valtioneuvoston koronakoordinaatioryhmän asiakirjoihin, jotka on STT:n tietopyynnön jälkeen luovutettu medialle.

Kokoomus vaatii hallitusta nyt kertomaan avoimesti, miten päätöksentekoa on korjattu oikeuskanslerin moitteiden jälkeen.

”Pääministeri Sanna Marinin (sd) on avoimesti kerrottava miten hallituksen päätöksentekoa korjattu oikeuskansleri Pöystin painavan huhtinuhtelun johdosta. Pääministerin on myös syytä kertoa onko kaikki salatut koordinaatioryhmän asiakirjat vihdoin julkaistu”, kansanedustaja Sari Sarkomaa vaatii Facebook-kirjoituksessaan.

Sarkomaan mukaan on huolestuttavaa, että asioiden salaamista on paljastunut monessa hallituksen toimessa.

”Parhaillaan muun muassa perustuslakivaliokunta selvittää eduskunnan tiedonsaannin puutteita. Suomalainen avoin yhteiskunta ja demokratia on arvokas. Hallituksen on syytä tehdä avoimuudessaan ryhtiliike.”

Toinen kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra puolestaan sanoo, että kaikki luottamus hallitusta kohtaan on nyt mennyt.

”Hallitus on kriisin varjolla tosiasiassa tehnyt päätökset poliittisin perustein jo kuukauden ajan. On toteutettu omaa tahtoa ja agendaa. Ilmankos on tuntunut, että järkeä on käytetty säästeliäästi. Se luottamus, mitä itse tunsin, on nyt mennyttä”, hän tviittaa.

Professorit Pauli Rautiainen ja Martin Scheinin ovat arvostelleet hallituksen toimintaa jo aiemmin. He ovat puuttuneet muun muassa valmiuslain käyttöönottoon ja Uudenmaan eristämiseen.

Lue lisää: