Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoo Uudelle Suomelle, että uudet päivämäärätiedot muuttavat asetelmaa hänen arviossaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneristä (kesk) mahdollisesta hallitusjäsenyydessä ruotsalaisessa pankkikonserni SEB:ssä.

Uusi Suomi kertoi aiemmin keskiviikkona, että SEB:n hallitus pitää järjestäytymiskokouksen pian yhtiökokouksen jälkeen 26. maaliskuuta. Berner oli kertonut Pöystille, että ensimmäinen kokous järjestettäisiin 29. huhtikuuta.

”Kyllä se muuttaa asetelmaa. Minua konsultoitiin niin, että ensimmäinen kokous pidettäisiin 29.4. ja silloin valtioneuvoston työskentelyn luonne on erilainen”, Pöysti sanoo.

LUE MYÖS: Uusi tieto Anne Berner -jupakassa: SEB:n hallitus koolle heti 26.3. – Oikeuskansleri: Berner antoi eri päivämäärän

Ministerien työn luonne on erilaista siksi, että huhtikuun 14. päivänä pidettävien eduskuntavaalien jälkeen vanha hallitus jatkaa niin kutsuttuna toimitusminiteristönä siihen saakka, kunnes uusi hallitus on muodostettu. Toimitusministeristö huolehtii vain rutiiniasioista, eikä valmistele uusia lakeja.

Pöysti välitti aiemmin keskiviikkona julkisuuteen tiedotteen, jossa hän kertoi pitävänsä Bernerin hallitusjäsenyyttä ongelmallisena, mutta koska ensimmäinen kokous asettuisi vasta eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan, ei hänellä ole huomauttamista Bernerin menettelyyn.

”Oma arvioni perustui siihen, että tämän uuden tehtävän hoito olisi hyvin vähäisessä määrin päällekkäin valtioneuvoston jäsenyyden kanssa niin ajallisesti kuin tehtävien sisällön suhteen. Jos näitä tehtäviä ja päätöksiä tehtäväksi tuleekin jo aikaisemmassa vaiheessa, joudutaan pohtimaan uudessa valossa, onko tämän [SEB:n] hallituksen jäsenyyden ja valtioneuvoston jäsenyyden täysipainoinen hoito yhteensovitettavissa”, Pöysti sanoo nyt.

Tehdäänkö tässä asiassa uusi arvio?

”Se täytyy ministerin arvioida itse ensiksi, kun hän saa tämän tiedon. Sen jälkeen me tarvittaessa arvioimme asiaa laillisuusvalvonnan näkökulmasta.”

Oikeuskansleri Pöysti täsmentää, että jo lainkin mukaan ministerin on arvioitava itse sidonnaisuuksiaan ja sitä, mikä voisi vaarantaa luottamuksen hänen toimiinsa.

”Ministerin täytyy itse arvioida sitä, minkälaisiin asioihin hän voi osallistua. Pääsääntö mitä oikeuskirjallisuus suosittaa on, että otetaan esimerkiksi lomaa tai muuta vastaavaa vapaata, niin että ei osallistuttaisi muun tehtävän hoitamiseen sinä aikana, kun on ministeri.”

Berner ei vastannut Uuden Suomen hänelle lähettämään tiedusteluun, aikooko hän osallistua SEB:n hallituksen järjestäytymiskokoukseen, mikäli hänet valitaan tehtävään. LUE MYÖS: Anne Berner Ylelle: SEB-päätös tulee 26.3, mutta nimitys astuu voimaan myöhemmin

LISÄÄ AIHEESTA:

Nyt puhuu oikeuskansleri: ”Kävin Bernerin kanssa keskustelua – en antanut kirjallista lausuntoa”

Bernerin veto tulistutti keskustalaiset – Varapuheenjohtaja Kulmuni Ylellä: ”Nyt tulee paljon kysymyksiä”

Juha Sipilältä outo vastaus Anne Berneristä: ”Minua ei kiinnosta se asia”

Näkökulma: Huligaani jatkaa matkaa – Ministeri Anne Bernerin nimitysuutinen on todella helppo ymmärtää väärin

Elina Lepomäki ihmettelee Berner-kommentteja: ”Vaikea ymmärtää tätä katkeruutta”

Näkökulma: Tapaus Anne Berner – Nyt kävi nolosti Sipilän hallitukselle