Työelämäprofessori, oikeustieteen tohtori ja asianajaja Toni Malminen ei usko, että Abdirahim ”Husu” Husseinin tviitti johtaa rikostuomioon. Malminen ei näe, että rikoslain tunnusmerkistöt täyttyisivät.

Helsinkiläispoliittikko Hussein (sd) tviittasi perjantaina, että kaikki perussuomalaisten äänestäjät ovat rasisteja. Kannanotosta on tehty rikosilmoitus. LUE LISÄÄ: Husu Husseinin tviitti perussuomalaisten äänestäjistä kuohuttaa – Kuntapoliitikko: Asia viety nyt poliisille

”Suomen rikoslain kiihottaminen kansanryhmää vastaan ei suoranaisesti sisällä poliittista äänestyskäyttäytymistä tai puoluekantaa sellaisena perusteena, johon kohdistuva puhe voisi olla kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Kun rikoslakia tulkitaan suppeasti, niin en usko, että sellainen syyte menestyisi rikosoikeudellisesti. Ehkä toinen peruste siihen on se, että yleensä tulkitaan, että Suomen kiihottaminen kansanryhmää vastaan suojelee etnistä, uskonollista tai jotain muuta vähemmistöä”, Malminen sanoo Uudelle Suomelle.

Laajemmin katsoen Husseinin tviitin voi Malmisen mukaan nähdä vihapuheena.

”Vihapuhe on enemmänkin kansainvälistä keskustelua, että mitä vihapuhe on. Joissain maissa se voi kattaa poliittisen vakaumuksen tai elämänfilosofian. Se periaatteessa voisi olla vihapuhetta sanoa, että jonkun tietyn poliittisen puolueen kaikki äänestäjät ovat rasisteja automaattisesti tai absoluuttisesti”, hän pohtii.

LUE MYÖS: Jussi Halla-aho vastaa Husu Husseinin ulostuloon – vertaa muslimien yleistämiseen

”Se voisi olla laajassa mielessä vihapuhetta, mutta en näkisi sitä nopealla silmäyksellä sellaisena tekona tai sanomisena, joka rikostuomioon johtaisi Suomessa.”

Malmisen mukaan myöskään kunnianloukkaus tai solvaus ei sovi tapaukseen, sillä Hussein ei yksilöi ketään yksilöä.

Husseinin tviitti on kuohuttanut perussuomalaisia.

Vihapuhekeskustelua käydään vilkkaasti Suomessakin. Malminen ei näe tarvetta tuoda vihapuheen määritelmää rikoslakiin vaan kokee, että nykyiset rikosnimikkeet riittävät.

”Sananvapaus on ensisijainen arvo”, hän toteaa.

LUE MYÖS: Perussuomalaisten äänestäjiä kuohuttava Husu Hussein: ”En aio perääntyä!”