Suomen toimenpiteet koronaviruspandemiaa vastaan tiukentuivat maanantaina, kun sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa tiedotettiin uusista linjauksista.

Suomeen riskimaista saapuvat henkilöt asetetaan jatkossa karanteeniin viranomaispäätöksellä.

”Päätös on kova. Ymmärrän hyvin, että olemme ottaneet kovat piippuun. Tässä vaiheessa emme voi laskea pelkästään testauksen varaan”, Kiuru sanoi.

Rikkomisesta voi seurata lainsäädännön mukainen rangaistus, mikä voi tarkoittaa sakkoja tai kolmen kuukauden vankeusrangaistusta.

”Sanktiota ei mielellään käytettäisi, mutta yksittäistapauksissa niihin voidaan mennä”, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka totesi tiedotustilaisuudessa.

Jatkossa lentoyhtiöt joutuvat myös ilmoittamaan matkustajamääränsä sekä sen, onko mukana transit-matkustajia, jotka ovat aloittaneet matkansa niin sanotuissa riskimaista mutta vaihtaneet kulkuvälinettä turvalliseksi määritellyssä maassa.

”Yleinen ilmatilan sulkeminen ei enää ole perusteltua”, Harakka sanoi.

Lisäksi koronavirustestejä riskimaista saapuville maahantulijoille lisätään.

Testatuilta lennoilta Skopjesta saapui 24 koronatartunaa, Bukarestista ei yhtään

Kahdelta lennolta Pohjois-Makedonian Skopjesta lauantaina Turkuun saapuneista 157 matkustajasta yhteensä 24:llä oli koronatartunta. Kaikkien matkustajien kerrotaan suostuneen testiin.

"Tartuntojen määrä on yllättänyt meidät kaikki", Krista Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa.

Romanian Bukarestista perjantaina saapuneella lennolla ei koronatartuntoja ollut. Kolmannes yhteensä 65 matkustajasta kieltäytyi koronatestiin osallistumisesta. Maasta saapuu seuraava lento tiistaiaamuna, jonka matkustajat niin ikään testataan.

”On ollut pettymys, että riskimaihin on matkustettu enemmän kuin mitä suositukset antavat myötä”, totesi THL:n johtaja Mika Salminen.

Turun kaupunki tiedotti perjantaina, että Balkanilta palanneilta on todettu heinäkuusta alkaen useita koronavirustartuntoja. Tämän seurauksena Turun lentokentälle tuotiin viikonloppuna terveydenhoitopalveluita ja testattiin Pohjois-Makedonian Skopjesta saapuneen lennon kaikki matkustajat.

”Tällä hetkellä on ensiarvoisen tärkeää, että rajat saadaan kuriin ja kontrolliin. Muuten parin kuukauden päästä on tilanne, jossa meillä on tautia enemmän maassa kuin keväällä”, kommentoi Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Kiuru muistutti myös, että lisääntyneistä tartuntamääristä huolimatta Suomen tilanne on EU:n mittakaavassa hyvä.

LUE MYÖS: