Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo Kalevan haastattelussa saaneensa palautetta al-Holin tilanteeseen liittyvistä kannanotoistaan. Hän kommentoi tilannetta muun muassa Yle Radio 1:n kyselytunnilla ja Presidentin kynästä -blogissaan.

”Olen saanut korvilleni: jotkut ovat sitä mieltä, että minun ei olisi pitänyt sanoa mitään ja jotkut taas että sanoin liikaa”, presidentti kertoo Kalevalle.

Niinistö kuvaa päivää ennen hallituksen tekemää linjausta, verkkosivuillaan julkaisemaansa Presidentin kynästä -blogia enemmänkin tilanteen hahmottamiseksi kuin mielipiteensä sanomiseksi. Hän myös keskusteli pääministeri Sanna Marinin (sd) kanssa ennen kuin hallitus teki poliittisen linjauksensa.

Lue myös:

”Yhteinen ymmärrys on varmaan siitä, että terrorismilainsäädäntömme käydään läpi hyvin huolellisesti.”

Niinistö muistuttaa, että Suomen terrorismilainsäädäntö on pääosin peräisin vuodelta 2003 eli se tehtiin Yhdysvaltain vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen.

”Tuolloin varmaan aika harva ajatteli Suomessa, että tällainen voisi olla näin relevantti meidän kannaltamme.”

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi viikolla Uuden Suomen haastattelussa, että Suomen rikosoikeuden terroristiryhmän toimintaan osallistumisen kriminalisointi vastaa pitkälti eurooppalaista oikeuskäytäntöä. Suomen rikosoikeudellinen linja on professorin mukaan tarkkaan harkittu ja tietoinen.

Lue lisää: