Otsonikerros suojaa maapalloa auringon ultraviolettisäteilyltä. Viime vuosien päästöt vaarantavat otsonikerroksen hyvin edenneen palautumisen.Kuva: NASA

Ilmastotutkijat ovat hämmästyneitä ja shokissa atmosfäärin eli ilmakehän kemikaaleja tarkkailevan tutkimuksen löydöksestä. Tuntematon lähde ilmeisesti jossain päin Aasiaa päästää ilmaan hälyttäviä määriä kiellettyjä CFC-yhdisteitä.

Ilmiöstä kertoo muun muassa The Guardian. CFC-päästöt ohentavat ilmakehän otsonikerrosta, mikä johti niiden käytön tiukkaan rajoittamiseen jo 1980-luvulla. Vuodesta 2007 lähtien niitä ei juuri ole valmistettu ja päästöjen on uskottu käytännössä loppuneen.

Siksi yhdysvaltalaistutkijoiden yllätys olikin suuri, kun tuore tutkimus paljasti jyrkän nousun ilmakehän CFC-pitoisuuksissa. Yleisimpiin yhdisteisiin kuuluvan CFC-11:sta väheneminen on hidastunut vuodesta 2013 lähtien merkittävästi.

– Olen tehnyt tätä 27 vuotta ja tämä on yllättävin havainto, jonka koskaan olen nähnyt. Olin shokissa, kertoo löydön tehnyt Stephen Montzka Yhdysvaltain NOOA-virastosta.

Päästöjen lähde on itäisessä Aasiassa. Tarkempaa sijaintia etsitään nyt kissojen ja koirien kanssa.

– Jos nämä päästöt jatkuvat rajoittamatta, ne voivat hidastaa otsonikerroksen parantumista. Lähteen löytäminen ja asiaan puuttuminen on kriittisen tärkeää, sanoo YK:n ympäristöjärjestön johtaja Erik Solheim.

Tutkijoiden selvitykset viittaavat siihen, että joku todella tuottaa CFC-yhdisteitä lisää – kyse ei ole esimerkiksi siitä, että jossain päin Aasiaa purettaisiin vauhdilla vanhoja rakennuksia, joista vapautuisi CFC-kaasuja.

– Jäljellä jää se vaihtoehto, että joku todella tekee sitä lisää, Montzka sanoo.

Tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä keskiviikkona.

Otsonikerros suojaa maapalloa auringon ultraviolettisäteilyltä imeyttämällä sitä itseensä. Otsonikerroksen ohentuma – merkki niin sanotusta otsonikadosta – havaittiin ensimmäisen kerran Etelämantereen yllä vuonna 1985. Montrealin pöytäkirjan ansiosta otsonikerrosta heikentävien aineiden tuotantoa, kauppaa ja käyttöä rajoitettiin voimakkaasti, Ilmatieteen laitos kertoo, ja näin otsonikerrosta heikentävien aineiden määrä stratosfäärissä alkoi pienentyä vuosituhannen vaihteessa. Otsonikerroksen palautuminen on kuitenkin hidas prosessi, jonka viime aikaiset CFC-päästöt vaarantavat.