Moni talven aikana voimakkaan flunssan sairastanut miettii nyt, oliko se sittenkin koronaa. Sitä miettii myös espoolainen viisikymppinen Tuulia. Hän työskentelee Helsingin keskustassa palvelualalla.

Hän sairasti flunssamaisen, voimakkaan taudin, joka äityi niin pahaksi, että hän kävi ensin päivystyksessä ja myöhemmin myös työterveyshuollossa kaksi kertaa helmikuussa.

Kummassakaan lääkärit eivät ryhtyneet testaamaan, oliko sairaus koronaa. Hänen diagnoosinsa oli tavanomainen määrittämätön akuutti ylähengitystietulehdus.

Tuulia työskentelee Helsingin keskustassa paikassa, joka vielä tammikuussa vilisi aasialaisia vierailijoita, suurin osa Kiinasta.

”Ilmoitin jokaiselle lääkärille, että työpaikallani on suuret määrät kiinalaisia vierailijoita. Kukaan ei reagoinut”, hän kertoo.

Hän oli sairaana siinä vaiheessa, kun koronavirukseen ei vielä oltu kunnolla herätty Suomessa.

”Ei ollut kiinnostusta lääkäreiden taholta”, hän sanoo.

Hän kysyy nyt kuitenkin, oliko meillä Suomessa koronaa sittenkin jo tammi-helmikuussa, mutta lääkärit eivät osanneet asiaa epäillä tai eivät ainakaan toimineet sen mukaisesti.

Tuulia ei tiedä vieläkään, oliko kyse koronasta, mutta taudinkulun perusteella tauti saattoi olla sitä.

”Tunsin lieviä hengitysvaikeuksia tammikuun loppupäässä. Muutama päivä niiden alettua oli olo kummallisen flunssainen, ilman mitään muita oireita”, hän kertoo.

Perjantaina 31. tammikuuta väsymys oli valtava ja olo todella flunssainen ja kurja ilman kuumetta. ”Yskä oli ruvennut vaivaamaan jo jokin päivä sitten ja nyt se vaikutti pahenevan.”

Maanantaina aamupäivästä kuume alkoi nousta iltaan mennessä, yli 39 asteen. ”Olin niin väsynyt ja heikko ja yskin melkein yhtenään, että mieheni hommasi minut päivystykseen tultuaan kotiin töistä.”

”Sairaanhoitaja antoi minulle heti suusuojan, mutta lääkäri jäi kiinni sen hetkiseen verenpaineeseeni. Siihen hoitoni sitten tyssäsikin. Sairauslomaa sentään sain.”

10. helmikuuta hän oli yhä hyvin kipeä.

”Siinä välissä olin ottanut buranaa kolme päivää. Se vei kuumeen alas, mutta ei muuten kohentanut oloa. Yskä oli aivan hirveä. Kuulosti ja tuntui joka yskänkohtauksen kohdalla siltä, kuin olisin antamassa ylen. Lopulta kuume nousi uudelleen ja nyt oli ripuliakin.”

Hän meni työterveyslääkärille, mutta lääkäri ei tutkinut asiaa tarkemmin vaan kirjoitti kahdenlaista yskänlääkettä ja kertoi, että ripuli johtui "lääkkeistä".

Yskä jatkui aivan entisellään. Myös makuaisti oli täysin poissa melkein koko sairauden ajan.

”Olen tietysti potenut nuhaa ja tukkoisuutta ennenkin ja näiden tuomia makuhäiriöitä, mutta nyt se oli kerrassaan poissa. Tuli jopa vastenmieliseksi syödä, kun mitään makuja ei enää ollut olemassa. Vesi tuntui kummalliselta juoda, samalla kun suu oli koko ajan hurjan kuiva.”

”Hampaiden harjaaminen oli vastenmielistä, koska hammastahna antoi jonkin todella ällöttävän maun kielelle. Lopussa iski melkein jo pakokauhu kun ajattelin, että palaako tuo makuaisti enää koskaan normaaliksi.”

Olo parani hyvin hitaasti loppuviikkoa kohden, mutta Tuulian oli jälleen mentävä työterveyden vastaanotolle maanantaina 17. helmikuuta, sillä ikeniin oli tullut jonkinlainen tulehdus.

”Asiaan mitenkään paneutumatta lääkäri kirjoitti minulle penisilliiniä, joka tepsi pahimpaan kipuun ja oireisiin.”

Kun Suomessa todettiin ensimmäinen koronavirustartunta suomalaisella 26. helmikuuta Pohjois-Italian matkatuliaisena, Tuulia oli jo palannut takaisin töihin muutaman päivää aiemmin.

”Työ sallii rauhassa istumisen”, hän kertoo.

Tuulia on nyt terve, mutta lievä yskä jatkuu yhä. Koronakriisin pahettua hän on kuitenkin alkanut pohtia, miten hän todella huonokuntoisena liikkui lääkärireissut julkisilla kulkuvälineillä.

”Ehdin tartuttaa hyvin monet ympärilläni, esimerkiksi yskäni ei ollut hillittävissä. Kävin vieläpä hieman parempikuntoisena lentäen Tukholmassa.”

”Entä oliko meillä tartunnan saaneita jo paljon aikaisemmin, kuin luulimme? Myös ainakin kaksi henkilöä lähipiirissäni kokivat hyvin kovan, intensiivisen sairauden, kun taas mieheni on koko ajan ollut täysin oireeton”, hän kertoo.

Hän haluaisi tietää, oliko hänen sairastama tauti koronaa vai ei.

”Olin todella kipeä ja oireet olivat pelottavia. Sekin rassaa, että työpaikalla ihmetellään ehkä, miksi olin pois niin pitkään”, hän sanoo.

Tuulia ei ole tiettävästi sairastanut koskaan influenssaa, vain flunssia. Hän on perusterve eikä tupakoi.

Suomessa on nyt noin 800 laboratoriovarmistettua koronatartuntaa ja koko yhteiskunta poikkeustilassa koronaviruksen takia.