Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne uskoo, että puolueen esittämä kestävän kehityksen arvonlisävero voisi yllättää arvostelijat ja paitsi parantaa kulutustottumuksia myös lisätä valtion verotuloja.

Rinne nosti Yleisradion maanantai-illan televisiotentissä esiin oman vanhan arviointivirheensä, kun toimittaja kyseenalaisti arvonlisäveron uudistuksen järkevyyden tilanteessa, jossa valtiontalouden tulot eivät saisi ainakaan laskea.

Sdp:n mallissa alv-prosenttia voitaisiin jopa laskea kestävästi tuotetuilta tuotteilta kuten kasviksilta, kun taas lihan kaltaisiin raskaan ilmastokuorman tuotteisiin käytettäisiin nykyistä tai korkeampaa verokantaa. Lue tarkemmin: Sdp: Ei lihavero vaan kestävän kehityksen alv – Uusi vero koskisi kaikkia tuotteita ja palveluita

”Vastustin aikanaan tätä yhteisöveron laskemista. Nyt jälkeenpäin on näyttäytynyt, että olin väärässä: se tuotti enemmän se yhteisöveron laskeminen kuin aikaisempi vero(kanta) oli tuottanut”, Rinne myönsi.

”Uskon, että kun tehdään oikeita ratkaisuja arvonlisäverotuksessa, siirrytään kohti kestävämpää kulutusta, niin sitä kautta itse asiassa verotulot tulevat nousemaan”, Rinne jatkoi ajatustaan.

Rinne viittasi mitä ilmeisemmin vuosiin 2013–2014, jolloin hän ammattiliitto Pron puheenjohtajana vastusti hallituksen päätöstä yhteisöveron laskusta. Kataisen hallitus laski yhteisöveroa dramaattisesti 24,5 prosentista 20 prosenttiin.

Hallituksen valtiovarainministerinä toimi tuolloin sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen. Oikeistolaiseksi ratkaisuksi haukuttu yhteisöveron lasku oli yksi Rinteen keskeisistä lyömäaseista hänen haastaessaan Urpilaisen ja lopulta syrjäyttäessä tämän sdp:n puheenjohtajan pallilta keväällä 2014.

Myöhemmin on selvinnyt, että yhteisöveron tuotot nousivat uudistuksen jälkeen. Ensimmäisenä vuonna 2014 tuotto laski hieman, mutta sen jälkeen se on noussut vuotta 2014 edeltäneeseen tasoon nähden. Sdp:n ja elinkeinoelämän ekonomistit tosin ovat kiistelleet veroalen hyödyistä ja roolista verotuottojen nousussa.

Rinteen tv-tentissä tekemä tunnustus on herättänyt keskustelua Twitterissä, missä aihetta on kommentoinut myös sdp:n puoluesihteerinä vuosina 2010-2012 toiminut Mikael Jungner.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Kokoomuksen märkä uni Antti Rinteen tv-hapuilusta kävi toteen

”Ottakaa time out, puolueen paketti on oikeasti hajoamassa” – Sdp:lle kova ryöpytys ex-puoluesihteeri Mikael Jungnerilta