Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori vetoavat hallitukseen, jotta Suomen suhtautumisesta al-Holin leirin suomalaisten kotiutuksiin annettaisiin poliittinen päätös.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi tiistaina, että asiassa edetään konsulipalvelulain puitteissa ja viranomaisvalmistelun voimin. Poliittista päätöstä esimerkiksi kaikkien suomalaisten leirillä olijoiden kotiuttamisesta ei ole tehty, Marin korosti. LUE LISÄÄ:

Presidentti Niinistö sanoo Helsingin Sanomille toivovansa, että hallitus pohtisi selkeän poliittisen päätöksen tekemistä al-Holin kysymyksestä.

”Viime päivinä on esitetty kiihtyvään tahtiin erilaisia olettamia. Uuden hallituksen olisi hyvä saada hetken työrauha ja pohtia selkeän poliittisen päätöksen tekemistä”, Niinistö linjaa HS:lle kansliansa välityksellä.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori yhtyi presidentin linjaan.Kuva: Antti Mannermaa

Niinistön ajatusta kannattaa myös Helsingin pormestari, oppositiopuolue kokoomuksen vaikuttaja Jan Vapaavuori. Myös presidentti Niinistön poliittinen tausta on kokoomuksessa.

”Presidentin toiveeseen on helppo yhtyä. Helsinki kantaa päävastuun käytännön toimista jos kotiuttamisia toteutetaan. Olisi suotavaa, että herkässä ja paljon huomiota herättävässä asiassa pyyntö tulisi hallitukselta eikä yksittäiseltä virkamieheltä”, Vapaavuori kertoo Twitterissä.

Kokoomus ilmoitti keskiviikkona yhtyvänsä muun opposition välikysymykseen aiheesta. Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen linjasi, että hallitukselta tarvitaan poliittinen päätös suhtautumisesta Isis-perheiden Suomeen paluuseen.

LUE LISÄÄ: