Irakin suunnitelma öljyntuotannon radikaalista lisäämisestä tulee todennäköisesti aiheuttamaan ristiriitoja öljyntuottajamaiden OPEC-järjestössä ja laskemaan öljyn hintaa, uskovat asiantuntijat.

Irak ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että se aikoo kasvattaa öljyntuotantonsa nykyisestä kolmesta miljoonasta tynnyristä päivässä jopa yhdeksään miljoonaan tynnyriin päivässä vuoteen 2020 mennessä. Brittilehti Telegraph kutsuu suunnitelmaa jopa öljyalan ”vallankumoukseksi”, joskin suunnitelman täysimääräistä toteutumista epäillään Irakin yhteiskunnan yhä sekasortoisen tilan vuoksi.

Esimerkiksi Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi, että Irak kykenee tuplaamaan tuotantonsa noin kuuteen miljoonaan barreliin päivässä. Vaikka tuotanto kasvaisikin enemmän, öljyn viemiseen tarvittava infrastruktuuri on heikko.

Energia-alan ajatushautomo Clingendael International Energy Programme arvioi tuoreessa raportissaan, että Irakin aikomus tulee joka tapauksessa ravistelemaan Saudi-Arabian johtamaa OPECia.

–Sillä on jopa potentiaali synnyttää kauppasota OPEC-maiden välille, etenkin Saudi-Arabian, Irakin ja Iranin, ajatushautomo uskoo.

Ajatushautomon mukaan taiston suurin hyötyjä olisivat aasialaiset asiakkaat, mutta myös Eurooppa voisi hyötyä hintataistosta ja etenkin Yhdysvaltain liuskekaasun kerrannaisvaikutuksista: länsiafrikkalainen kevytöljy alkaa lipua Euroopan markkinoille.

Telegraph-lehdessä arvioidaan, että esimerkiksi Britannian öljyjätti BP ja Royal Dutch hyötyisivät Irakin suunnitelmasta. Molemmilla on laajat öljykentät Irakissa, ja Irak tarvitsee niiden apua toteuttaakseen suunnitelmansa.

Saudi-Arabia on Telegraphin mukaan pitänyt OPECissa käyttämällään vaikutusvallalla yllä öljyn hintatasoa viimeisen vuosikymmenen ajan. Mikäli Irakin öljyntuotanto nousee lähes Saudi-Arabian tasolle, sen vaikutusvalta voi laskea.