Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark pitää Olkiluoto 3:n reaktoriprojektia ”taloudellisena katastrofina” sen laitostoimittajien, Arevan ja Siemensin kannalta. Fortum omistaa hankkeesta 25 prosenttia.

”Projekti on nyt yli kymmenen vuotta myöhässä, ja se on valitettavasti ollut taloudellinen katastrofi laitostoimittajille”, Lundmark sanoo Tukholmassa pidetyssä Dagens industrin energiaseminaarissa.

Hankkeen kustannusten noustua Areva ja laitoksen tilaaja, TVO, kävivät vääntöä, kenelle kulut kuuluvat. Keväällä 2018 osapuolet saavuttivat sopimuksen, jossa TVO:n kulut rajautuivat 5,5 miljardiin euroon.

”Kyse on avaimet käteen -projektista ja tässä on luonnollisesti tiukkoja neuvotteluja siitä, kuka maksaa ja mitä. Mutta loppuratkaisu on asiakkaalle ihan ok.”

Kauppalehdelle Lundmark kertoo, ettei Fortumissa nähdä uusia vastaavia suuria voimalahankkeita houkuttelevina.

”Tällä hetkellä se [uuden rakentaminen] näyttää hyvin epätodennäköiseltä.”

Sen sijaan Lundmark nostaa esiin modulaariset pienreaktorit, SMR-reaktorit, joiden kehitystä hän myös itse seuraa mielenkiinnolla.

”Pidän itse täysin mahdollisena, että kun puhutaan tällaisesta 20-30 vuoden aikaperspektiivistä, niin sieltä voi tulla hyvin mielenkiintoisia ratkaisuja: sarjatuotettuja, tehdasvalmisteisia ratkaisuja, joissa on hyvin kattavat turvallisuusratkaisut ja jotka on nopeat kuskata asennuspaikalle ja asentaa ilman, että tarvitaan tällaisia valtavan pitkiä ja kalliita projekteja”

”Me olemme hyvin läheisessä yhteistyössä yhdysvaltalaisen NuScalen kanssa, joka on yksi näistä SMR-teknologiaan panostavista yhtiöistä. Heidän tavoitteensa on saada tällainen modulaarinen reaktori sarjatuotantoon vuonna 2025.”

”Nämä ovat sellaisia juttuja, joita kannattaa seurata. Sitten on kokonaan juttu tehdä investointipäätöksiä. Mutta jos mennään ihan IPCC:n raporttien mukaan, niin siellä todetaan, että 1,5 asteen lämpenemistavoite on mahdotonta saavuttaa, ellei maailmassa lisätä ydinvoimakapasiteettia. Eli kyllä tähänkin [ydinvoimaan] täytyy satsata.”

LUE MYÖS: