Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn arvioi, että korkojen nousu tuntuu suomalaisten asuntolainoissa jo hieman ennen, kuin Euroopan keskuspankki EKP aloittaa varsinaiset koronnostot.

EKP:n odotetaan nostavan ohjauskorkoa ensimmäisen kerran ensi vuoden lopulla.

”Se heijastuu markkinoille, ja kun Suomessa yleensä asuntolainat on sidottu muuttuvaan korkoon, se heijastuu meille osittain myös etukäteen. Euribor usein reagoi hieman ennakoivasti korkomuutoksiin. Se, mitä EKP on viestinyt viittaa siihen, että korot alkavat pikku hiljaa asteittain nousemaan ensi vuoden loppupuolelta lähtien”, Rehn sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Hän suosittelee asuntovelallisille stressitestiä.

”Kannattaa tehdä perhekohtainen stressitesti, miten hyvin kestää jonkin verran korkeammat lainakorot ja miten pystyy huolehtimaan lainanhoitokyvystään.”

Suomen Pankki kertoi perjantaina, että kotitaloudet nostivat elokuussa uusia asuntolainoja 1,5 miljardin euron edestä. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,87 prosenttia ja laskennallinen marginaali 0,85 prosenttia. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli elokuun lopussa 97,3 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,04 prosenttia.

Lue myös:

”Asuntolainan koron nousu on jo nurkan takana - tuntuu kukkarossa nopeasti”

Ekonomisti varoittaa asuntovelallisia: ”Itse kunkin on syytä tehdä stressitesti”