Omaninlahden tankkeri-iskujen pelätään johtavan sotaan Yhdysvaltojen ja Iranin välillä. Tutkijoiden mukaan ei kuitenkaan ole täysin varmaa, että Iran on iskujen takana.

Pentagon julkaisi perjantaina videon, jossa Iranin vallankumouskaartin sotilaat irrottavat räjähtämätöntä miinaa japanilaisaluksesta. Amerikkalaisten mukaan video todistaa Iranin olevan osallinen iskuissa.

Iran puolestaan on kiistänyt ”minkäänlaisen sekaantumisen”. Ulkoministeri Mohammad Javad Zarif vihjaa uutistoimistojen mukaan, että Iranin viholliset olisivat hyökkäysten takana. Hän korosti vuoropuhelun tärkeyttä.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Iranin osallisuudesta ei ole epäilystäkään.

”Iran teki sen ja he tietävät sen hyvin itsekin”, hän sanoi perjantaina Financial Timesin mukaan.

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt ei yllättynyt USA:n kovasta kannasta.

”Ei yllätä, että USA sanoo Iranin olevan vastuussa tankkeri-iskuista. Muut maat kysyisivät lisää todisteita, mutta USA tulee nyt pyytämään liittolaisiltaan tukea kostoiskulle”, hän tviittaa.

Ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti ja Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund puolestaan kysyy, kenen intressissä on sodan lietsominen Iranin ja Yhdysvaltojen välille.

”Joku yrittää provosoida sotaa USA:n ja Iranin välille – mutta kuka”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Arvostettu geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer linjaa, että Iranin osallisuutta tulee tutkia tarkemmin ennen johtopäätösten vetämistä. Hän viittaa hyökkäyksen kohteeksi tällä viikolla joutuneen japanilaistankkerin omistajan lausuntoon.

”Vedenalainen miina tai torpedo ei ole voinut aiheuttaa tankkereiden vahinkoja, koska vahingot ovat vesirajan yläpuolella. Saamani raportin mukaan näyttää siltä, että jonkin lensi tankkereita kohti”, tankkeriyhtiö Kokukan pääjohtaja Yutaka Katada sanoi omassa tiedotustilaisuudessaan.

Jännitteet Persianlahdella ovat kasvaneet viime aikoina Iranin ja Yhdysvaltojen suhteiden kiristymisen vuoksi. Ne ovat olleet huonot vuodesta 2015 lähtien, jolloin presidentti Donald Trumpin hallinto päätti vetäytyä Iranin kanssa solmitusta ydinasesopimuksesta.

Kuukausi sitten Omanin ja Arabiemiraattien alueella neljä säiliöalusta joutui iskun kohteeksi.

Lue lisää:

Trump tyrmistytti Iran-päätöksellään – Obamalta heti harvinainen varoitus: ”Vakava virhe”

Analyytikko: Donald Trump turhautuu ja se vaikuttaa Suomeen – ”Näkyisi aika nopeasti bensapumpuilla”

Varoitus Donald Trumpin Iran-pakotteiden vaikutuksista Suomelle: ”Uskotaan nousevan yli miljardiin euroon”