Matkailu- ja ravintola-alaa edustava MaRa ry pitää suunnitteilla olevan uuden alkoholilain suurimpana ongelmana tilausravintolakäytäntöön aiottua muutosta. MaRa antoi aiemmin tässä kuussa lausuntonsa alkoholilain luonnoksesta.

– Suurin lakiin sisältyvä ongelma on omien alkoholijuomien salliminen ravintoloissa, jossa tarjoillaan ruokaa suljetulle seurueelle. Esitys laillistaa nykyisin laajasti harjoitetun menettelyn: ravintola antaa asiakkaan tuoda omat alkoholijuomat ravintolaan (jäljempänä tilausravintola). Tilausravintolatoiminta on jo nyt johtanut siihen, että monet kokoushotellit ja ravintolat ovat joutuneet lopettamaan toimintansa, MaRa toteaa lausunnossaan.

”Suuri harmaalla alueella toimiva ravintolasektori syntyy”

Järjestön mielestä lakiesitys luo kannusteen tilausravintolan perustamiselle anniskeluravintolan sijaan.

– Lakiesitykseen kirjoitettu omat juomat salliva pykälä on niin avoin, että se tuo mahdollisuuden omien juomien tarjoamiseen kaikkien ravintoloiden ja kokouspaikkojen ulottuville. Tämä ohjaa suuren osan ravitsemisliikkeissä tarjotusta alkoholista lupajärjestelmän ja valmisteverotuksen ulkopuolelle. Merkittävä osa pikkujouluista, sukujuhlista ja yritysten tapahtumista siirtyy omat juomat salliviin ravintoloihin ja samalla anniskeluravintoloiden lukumäärä vähenee, MaRa ennakoi.

MaRan mielestä hallitus näyttää alkoholilakiesityksellään kannustavan harmaaseen talouteen ravintola-alalla.

– Anniskeluluvan hakeneen ravintolan näkökulmasta alkoholilaki menettää legitimiteettinsä, jos laki sisältää ravitsemisliikkeelle mahdollisuuden jäädä lupajärjestelmän ulkopuolelle. Pykälää on helppo kiertää, minkä vuoksi syntyy suuri harmaalla alueella toimiva ravintolasektori, jota kukaan ei valvo, MaRa lausuu.

– Uudessa alkoholilaissa aiotaan antaa kunnon piristysruiske toimialan harmaalle taloudelle sallimalla tilausravintolatoiminta. On mahdotonta ymmärtää, miksi hallitus edistäisi harmaata taloutta, järjestö kritisoi.

MaRa huomauttaa myös, että suurin osa tilausravintoloiden omista juomista tulisi todennäköisesti Baltian maista.

MaRan mukaan uuden lain mukaisessa tilausravintolassa aukiolo ja tarjoilu olisi täysin vapaata, eikä alkoholin nauttimisen valvontaan olisi mitään sääntöjä. Valvovaa viranomaista ei olisi , ”mikä tarkoittaa, että voi tehdä käytännössä lähes mitä tahansa”, MaRan lausunnossa sanotaan.

Lue myös:

Suomen ”tarjouspakko” ihmetyttää – Liitto: Halvalla oluella houkutellaan kauppaan joka päivä

”Holhousta – Kuinka poliitikot kehtaavat?” – Selvä kielto tulossa alkoholin verkkokauppaan

Uuden alkoholilain yllättävä seuraus: ”Moni pubi kiinni jo klo 01:30”