Asiakasmaksulain uudistus syrjäyttää työttömiä terveydenhoidosta, pelkää Työttömien Keskusjärjestö.

Järjestö vaatii niin sanotun välimaksukaton säilyttämistä terveyskeskusmaksuissa. Kaavailtu asiakasmaksulain uudistus ja välikaton poisto heikentää entisestään työttömien mahdollisuuksia hakeutua terveyspalveluihin, järjestö vetoaa.

Terveyskeskuskäynneistä peritään nykyisin maksu enintään kolmelta käynniltä vuodessa. Kun tämä välikatto ollaan hallituksen esittämässä uudistuksessa poistamassa, nousee terveyskeskuskäyntien maksujen maksimi yleiseen maksukattoon eli 683 euroon vuodessa. Katto tulee aiemmin vastaan, jos käyttää muita asiakasmaksullisia terveyspalveluita.

LUE LISÄÄ: Asiakasmaksujen ”pommi” kuohuttaa: 62 euron omavastuu nousee jopa sadoilla euroilla – ”Tämä on valtava hinnankorotus”

Työttömien Keskusjärjestö pelkää, että välikaton poisto saa työttömät jättämään väliin tarpeellisia lääkärikäyntejä. Järjestö huomauttaa, että työttömien terveyspalveluiden käyttö on jo nyt liian vähäistä tarpeeseen nähden.

”Välimaksukaton poistaminen vähentää entisestään työttömien terveyspalveluiden käyttöä. Seurauksena voi olla, että työkyvyttömyys lisääntyy”, toteaa toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski tiedotteessa.

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi vetoaa tiedotteessa perustuslakiin työttömien terveyspalvelujen turvaamiseksi. Ihmisillä on perustuslain 19. pykälän takaama oikeus ”perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden ja työkyvyttömyyden aikana. Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä”.

”On ällistyttävää, että maan hallitus ei ymmärrä luovansa välimaksukaton poistamisella mahdottoman tilanteen suurelle osalle suomalaisia. Se luo uutta velkakierrettä ja köyhyyttä. Asiakasmaksut voivat katkaista työttömän palvelupolun muun muassa kuntoutukseen. Työttömän tie avoimille työmarkkinoille mutkistuu edelleen, jos hän ei saa itselleen sopivia terveyspalveluja”, Hirsjärvi sanoo.

Järjestön tiedotteessa todetaan, että matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa ja ruokajakeluissa työskentelevien Terveydeksi-hankkeen palveluohjaajien kautta ”tiedetään, että asiakasmaksujen suuruus ehkäisee jo nyt työttömien hakeutumista terveyspalveluihin”. Asiakasmaksulain 11 § mukaan kunnat ja kuntayhtymät voivat alentaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja tai jättää ne kokonaan perimättä.

”Tätä asiakkaat eivät tiedä ja kunnissa lakia sovelletaan hyvin kirjavasti eikä yleensä asiakkaan eduksi”, sanoo Terveydeksi-hankkeen sosiaalipalveluohjaaja Veera Luoto tiedotteessa.

Hallitus velvoittaakin uudessa asiakasmaksulaissa terveyspalveluiden järjestäjät lisäämään tiedotusta ja tietämystä maksuhuojennusten ja maksuvapautusten mahdollisuudesta pienituloisilla.

LUE LISÄÄ:

Asiakasmaksujen ”pommi” järkyttää – Nyt vastaa Annika Saarikko

”Ministeri, te puhutte valtiontalouden näkökulmasta, ette pienituloisen” – Saarikko muistutti pienituloisten myös hyötyvän asiakasmaksulaista

Ex-ministerin sote-tunnustus hämmentää – Li Andersson: ”Kertoo tämän maan alennustilasta”

Kuluttajaliiton sote-hämmästys: ”Miksi hallitus haluaa nostaa helsinkiläisten terveysmaksuja?”