Valtiotieteilijä, Helsingin Aikuisopiston apulaisrehtori ja Suomen Pakolaisavun hallituksen jäsen Jyrki Sipilä kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että on Suomen onni, että tänne ”hakeutuu oma-aloitteisesti iso joukko raavaita, työikäisiä miehiä Irakista”.

Suomeen on tänä vuonna tullut jo yli 12 000 turvapaikanhakijaa, joista suurin osa on tullut Irakista.

- Töihinhän he haluavat, koska haluavat elättää tänne pian perässään tulevat perheenjäsenensä ja sukuaan Irakissa. Ja työntekijöitä me tarvitsemme, kirjoittaa myös monikulttuurisuusalan luennoitsija-yrittäjänä toimiva Sipilä.

- On lottovoitto, että saamme raavaat irakilaiset miehet Suomeen. Mutta jättipottimme pitää panna poikimaan, Sipilä kirjoittaa.

Sipilän mukaan iso kysymysmerkki onkin juuri se, miten Suomi onnistuu työllistämään maahanmuuttajansa. Sipilän mukaan työllistymiseen liittyy monia mutkia.

- Osa kurveista johtuu maahanmuuttajasta itsestään, osa tehdystä talouspolitiikasta, osa työnantajista, osa siitä, saammeko ulkomailta taloudellista vetoapua, osa yhteiskuntamme tarjoamista palveluista, hän kirjoittaa.

Sipilän mielestä Suomen ainoa vaihtoehto on yrittää työllistää tänne tulevat irakilaiset miehet, ”vaikka se onkin risky business”.

- Muualtahan ihmisiä Suomeen ei riittävästi tule. Eikä valtiomme yritä ihmisiä houkutella tänne tulemaan, hän kirjoittaa.

- Tänne jo tulleiden ja tulevien maahanmuuttajien työllisyysaste pitää saada nousemaan, mielellään tappiin saakka. Sitten viimeistään voimme unohtaa leikkauspolitiikan: sitä ei enää tarvita, Sipilä kirjoittaa.