Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Touko Aalto vaatii lisää kohtuuhintaisten asuntojen tuotantoa Suomen kasvukeskuksiin ja niiden ympäryskuntiin. Aallon mielestä myös asumistukea pitää uudistaa.

– Nykyisellään asumistuen korotukset ruokkivat osaltaan vuokrien nousua. Kun peräti 15 prosenttia väestöstä (yli 800 000 ihmistä) saa asumistukea, puhutaan merkittävästä ongelmasta. Kelan maksamissa asumistuissa puhutaan vuositasolla 1,7 miljardista eurosta (2015) ja nousua oli edellisvuodesta 14 prosenttia, Aalto kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Lue lisää Puheenvuorosta: Stop köyhyydelle ja kohtuuhintainen asunto kaikille

Aiemmin tässä kuussa Kelan loppuvuodesta eläkkeelle jäävä pääjohtaja Liisa Hyssälä sanoi Ykkösaamussa, että Suomen tukiviidakko on tiensä päässä. Erityisesti Hyssälä kritisoi asumistukea. Siihen Hyssälä esitti mallilla, jossa kunnat maksaisivat puolet asumistuista.

Lue lisää: Liisa Hyssälä sanoo suoraan Ylellä: Suomen tukiviidakko tiensä päässä

Touko Aalto ei osaa suoraan vastata siihen, miten asumistukea tulisi kehittää. Hän kuitenkin kysyy, voisiko asumistuen määrä kytkeytyä esimerkiksi asuinalueen vuokratasoon samalla kun kohtuuhintaisten asuntojen tarjontaa kasvatetaan.

Aalto myös poistaisi kertarytinällä asuntolainojen korkovähennysoikeuden, joka Aallon mielestä asettaa omistus- ja vuokra-asumisen eriarvoiseen asemaan.

– Erilaiset asumisratkaisut sopivat erilaisiin elämäntilanteisiin eri tavoin ja hullunkurista lähtökohtaisesti sitoa kaikkialla kaikki omaisuus asuntoon. Tätä kehitystä tukevasta vero-ohjauksesta tulee luopua, Aalto kirjoittaa.