Hallitusta muodostava sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sai kuulla rankan kuvauksen valtionyhtiö Postin työntekijöiden elämästä vieraillessaan keskusjärjestö SAK:n edustajiston kokouksessa Helsingissä torstaina.

Postin toimihenkilöiden valtakunnallinen pääluottamusmies Mirja Sandberg totesi Rinteelle yleisön edessä, että hänellä ei ole tälle kysymystä, vaan toive. Hän halusi kertoa pääministerikokelaalle asioista, joihin luottamusmiehenä toivoisi maan tulevan hallituksen Postissa puuttuvan.

”Kun valitset omistajaohjauksesta vastaavaa ministeriä, valitse henkilö, joka todella tekee sitä ja joka tarpeen vaatiessa puuttuu valtion omistamien yritysten toimintaan”, Sandberg vetosi Rinteeseen.

Hän kertoi istuneensa vuosina 2004–2009 Postin hallituksessa, ja nähneensä tällöin omistajaohjausministereitä, jotka ottivat vahvasti kantaa Postin johtamiseen. Sandberg antoi ymmärtää, että viime vuosina tällaista ei ole nähty.

Sandberg toivoi, että tuleva ministeri on sitä sorttia, joka on valmis puuttumaan valtionyhtiön toimintaan. Hän kertoi postilaisten rankoista vuosista alan murroksen ja toistuvien yt-neuvotteluiden keskellä.

”Postissa on todella rankkaa tällä hetkellä. Meillä on yt-neuvotteluita käyty yt:iden perään, käydään edelleenkin, ja pelkona on, että koko Posti ajetaan alas”, Sandberg sanoi Rinteelle.

Hän syytti kokoomusta postitoimintalakien muutoksista, jotka ”vaikeuttavat koko Postin toimintaa”.

”En tiedä, onko johto kokonaisuudessaan samaa mieltä kanssani, mutta epäilen, että ovat.”

Sandberg vetosi Rinteeseen, jotta irtisanottavalle henkilöstölle saataisiin valtion tukitoimia. Hän väitti myös, että nykyisen johdon nimityksen ehtona olisi ollut, että valtion tukia ei pyydetä. Tähän hän toivoi muutosta uuden ministerin alla.

Sandberg muistutti postikonttorien alasajon mittakaavasta.

”Meillä on yli 8000 ihmistä pistetty pihalle niistä tehtävistä, nyt pistetään loputkin. Mutta se, mikä oli 2000-luvulla hyvää, oli että me saatiin valtion apuja ja tukitoimia, millä henkilöstön tulevaisuutta pystyttiin auttamaan.”

”Sen avulla voin ylpeänä sanoa – vaikka olenkin huono pääluottamusmies, kun 8000 ihmistä on menettänyt työpaikkansa – että vain kaksi itsemurhaa on tänä aikana tapahtunut niille henkilöille, jotka ovat siinä rumbassa olleet”, Sandberg lopetti puheenvuoronsa.

Ay-taustainen Rinne viittasi yleisessä, useammalle puhujalle antamassaan vastauksessa postin kuljetusongelmiin ja tarpeeseen jatkaa paperisten lehtien ja kirjeiden jakelua. Sandbergille hän tuntui vastaavan puheenvuoronsa lopussa.

”Tiedostan tämän ongelman ja tunnistan sen, että Postille on löydettävä ratkaisuja. Meillä on ollut [hallitusneuvotteluiden] puheenjohtajapöydässä tämä omistajaohjaus ylipäätään”, Rinne sanoi.

Hän kertoi yleisen tilaisuuden jälkeen vielä, että puheenjohtajapöydässä on noussut erikseen esille nimenomaan Postin tulevaisuus ja ongelmat.

Sandberg ei tyrmännyt Rinteen vastausta.

”Poliitikon vastaus. Mutta odotan ja toivon, että hän pisti muistiin nyt, mitkä ovat toiveet", pääluottamusmies totesi.

LUE LISÄÄ:

Antti Rinne opasti SAK:laisia palkankorotuksista – ”Nyt näyttää jonkin verran pahalta”

SAK iski miljardin esityksen pöytään Säätytalolla – Tämä lista sai kokoomuksen suunniltaan