EU:ssa ei olla varmoja siitä, mikä on Britannian pääministeri Boris Johnsonin tavoite uudella ehdotuksellaan.

Verkkolehti Politicon diplomaattilähteen mukaan EU-jäsenmaiden lähettiläät "haluavat rauhassa ja vakavasti arvioida ehdotuksen” ja tiedustella Britannian brexit-ministeriltä Stephen Barclaylta, ”onko kyse vakavasta neuvottelunaloituksesta vai taktisesta asiakirjasta, joka palvelee vaaleja”.

Brysselissä epäluulo Britanniaa kohtaan on kasvanut.

Torstaina Euroopan parlamentin brexit-ohjausryhmä sanoi, ettei Britannian uuden esityksen pohjalle voi rakentaa sellaista sopua, jonka Euroopan parlamentti voisi hyväksyä.

"Britannian tavoitteet eivät vastaa edes etäisesti siihen, mitä sovittiin riittäväksi kompromissiksi varajärjestelyssä.”

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tiedotti, että Britannian ehdotuksessa on ”positiivisia edistysaskelia”, mutta myös ”ongelmallisia kohtia”, muun muassa mikä liittyy varajärjestelyn hallinnointiin.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolestaan tviittasi, että EU pysyy täysin Irlannin takana ja että EU on ”avoin, mutta ei vielä vakuuttunut”.

LUE MYÖS:

Britannian ehdotus vakavassa harkinnassa

Politicon haastattelemien EU-maiden edustajien mukaan Britannian ehdotus käydään kuitenkin huolellisesti läpi.

EU:n brexit-neuvottelijan Michel Barnierin on määrä arvioida, onko ehdotus sellainen, että sen perusteella voidaan aloittaa aidot neuvottelut.

Britannian ehdotuksessa ongelmallisena Brysselissä pidetään riippuvuutta Pohjois-Irlannin parlamentista ja sitä, että Irlannin saarella tarvittaisiin yhä tullitarkastuksia. EU:n tavoite on ollut pitää koko Irlannin saari yhtenä talousalueena ilman fyysisiä rajoja.

Johnsonin uuden suunnitelman mukaan käytännössä tulisi kaksi uutta rajaa: tulliraja EU:iin kuuluvan Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä ja lainsäädännöllinen raja merelle Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä.

Britannian ehdotuksen mukaan tullitarkastuksia voitaisiin hoitaa kauempana rajasta. Siitä, miten se käytännössä tehtäisiin, ei ole vielä varmuutta.

Lisäksi ehdotus edellyttää, että Pohjois-Irlannin parlamentti antaa sille säännöllisin väliajoin tukensa.

Joka tapauksessa neuvotteluilla alkaa olla todella kiire. EU-maiden johtajien on tarkoitus käsitellä brexitiä huippukokouksessaan 17.–18. lokakuuta.

Britannian on nykyisen aikataulun mukaan määrä erota EU:sta lokakuun lopussa.