Eero Heinäluoman (sd.) mielestä Euroopassa ei ole kysyntää federaatio- eli liittovaltiokehitykselle.

‒ On nähty kansalaisvaltioiden paluu. Kansalaiset eivät haluaa antaa vastuuta EU:lle, vaan kansallisvaltio on tärkein turva, ja siellä vielä uskotaan vaikutusmahdollisuuksiin, Heinäluoma sanoi perjantaina.

Heinäluoma kertoi näkemyksensä Helsingissä järjestetyssä Sdp:n Tulevaisuusfoorumin keskustelussa, jossa pohdittiin, onko EU federaatio vuonna 2030.

Heinäluoma muistutti, että laajetessa pitäisi jättää aikaa sille, että jo unioniin kuuluvat ja uudet tulijat ehtivät integroitua toisiinsa.

‒ Täytyy kasvaa yhteen ja hyväksyä tietyt asiat, kun toimitaan yhdessä. Esimerkiksi Unkarin osalta näin ei ole tapahtunut, Heinäluoma sanoi.

Liittovaltiokysymystä ovat pitäneet esillä etenkin perussuomalaiset ja esimerkiksi puolueen presidenttiehdokas Laura Huhtasaari, joka puhui viime talven vaaleissa paljon EU:n kehittymisestä liittovaltion suuntaan. Yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta arvioi kuitenkin Uudelle Suomelle, ettei EU ole menossa suuntaan, jossa valtaa siirretään ja keskitetään Brysseliin, päinvastoin. Lue lisää: Tutkija moittii: 2 tärkeää teemaa jäi pimentoon – Huhtasaaren väärää EU-väitettä ei kunnolla oikaistu