Kanadalainen jääkiekkomaalivahti Martin Brodeur on ollut uskollinen monella tapaa. Hän oli varhaiskypsä, sillä valitsi maalivahdin uran 7-vuotiaana, kehittyi erinomaiseksi ja rikkoi NHL-jääkiekkoliigan runkosarjan torjuntaennätyksen tiistaina.

Brodeur torjui ottelussa 30 kertaa. New Jersey kukisti Chicagon kotonaan 3–2. Voitto oli hänelle runkosarjassa ennätyksellinen 552.

–Olen vielä pitkään mukana, jos tämä on mukavaa, Brodeur lupasi.

Brodeur, 36, ohitti oman ihanteensa Patrick Royn ennätyksen. Brodeur teki sen uransa 16. kaudella ja 987. ottelussa ja rikkoi vanhan ennätyksen heti ensimmäisellä mahdollisuudella. Roy saavutti 551 voittoa 1029 ottelussa Montrealissa ja Coloradossa ennen kuin lopetti 2003.

Voiton makeutta lisää ripauksen se, että Chicagon maalilla torjui Nikolai Habibulin, jonka Brodeur oli viimeksi voittanut yli kymmenen vuotta sitten.

Brodeur on pelannut koko NHL-uransa New Jerseyssä. Ensimmäisen NHL-voiton hän torjui 1992.

Royn ennätystä Brodeur alkoi jahdata heti kauden alussa, mutta pelaaminen tyssäsi neljäksi kuukaudeksi uran ensimmäisen pahan vamman takia. Kyynärpäävamma oli Brodeurille uran vakavin. Hän palasi entistä ehompana. Paluun jälkeen Brodeur on pelannut yhdeksän ottelua ja voittanut niistä kahdeksan. New Jersey on itälohkossa toisena ja kamppailee Washingtonin kanssa Bostonin taustalla.

Liigan paras neljästi

Brodeur ei ole mikä tahansa veräjänvartija. Hän on voittanut NHL:n mestaruuden kolmesti ja valittu liigan parhaaksi maalivahdiksi neljä kertaa. Plakkarissa on myös olympiavoitto. Lisäksi Brodeurin ura ei näytä päättyvän aikoihin. Hän kurottaa runkosarjan torjuntaennätyksen mahdollisesti yli 600:n, ja se ennätys kestää vuosia.

Brodeurin kohdalla voi sanoa, että työ on sukuvika. Myös hänen isänsä Denis oli maalivahti, joka torjui Kanadan pronssille Cortinan olympialaisissa. Pikkupoikana Martin pelasi sekä hyökkääjää että maalivahtia. Valmentaja kysyi häneltä erään kauden alussa, kumman paikan hän valitsee tänä vuonna. Martin oli seitsemän ja valitsi maalivahdin. –Siitä tuli elämäni tärkein päätös.

Brodeurin seuraavana tavoitteena on nollapelien ennätys. Brodeur on pitänyt nollan sata kertaa ja Terry Sawchukin ennätys on 103. Brodeurilla on jo lukuisia NHL:n ennätyksiä, kuten vuoden 2003 Stanley cupin seitsemän nollapeliä, joista kolme tuli finaalisarjassa.

Mestaruudet olennaisia

–Voittamisesta tässä on kyse. Kun pelaa kiekkoa, pelaa voitosta. Maalivahdille se on kaunista, koska voiton hetkellä kaikki ympärilläsi ovat iloisia. Kiekkoa ei pelata henkilökohtaisten saavutusten takia. Kyse on Stanley cupista, tittelien voittamisesta, Brodeur sanoo.

Brodeur lupaa, että tämä ei jää tähän. Voittoja on luvassa lisää. New Jersey on äitynyt hyvään vireeseen. Lisäksi ensi kaudella ovat olympialaiset.