Kiinan keskushallinto on määrännyt teknologiajätti Alibabaa ja sen perustajaa Jack Ma’ta koskevan uutisoinnin sensuroitavaksi, kertovat Financial Timesin lähteet. Valtiolta kartellisyytökset niskaansa saaneen yhtiön keulakuvaa ei ole nähty sitten lokakuun 24. päivän, jolloin hän kritisoi julkisesti Kiinan sääntelyjärjestelmää.

Kiinan keskushallinto on jo aikansa vainonnut Jack Ma’n bisnesimperiumia. Ma’n perustaman Ant Groupin oli tarkoitus listaantua Shanghain ja Hongkongin pörssiin viime marraskuussa. Yhtiön 37 miljardin dollarin listautuminen jäi kuitenkin viime hetkellä toteutumatta ja joulukuussa Kiinan valtiollinen markkinoiden sääntelyelin SAMR kertoi käynnistäneensä tutkinnan Alibabaa kohtaan.

Sääntelyviranomaisen mukaan tutkinnan tarkoituksena on selvittää, onko verkkokauppajätti syyllistynyt kartellitoimintaan ja kilpailijoita kohtuuttomasti polkevaan käytökseen. Alibaban kurssi on laskenut noin 30 prosentilla marraskuun lopusta.

Financial Timesin lähteiden mukaan Kiinan keskushallinnon propagandakoneena tunnettu julkisuusosasto olisi joulukuun lopussa ohjeistanut maan uutismedioita vetoamaan tiukasti vain tutkimuksen viralliseen linjaan ja kielsi laajempaan analyysiin pyrkimisen ilman erillistä lupaa.

”Mikäli mikään yhtiön ilmoitus poikkeaa virallisesta kannasta, älkää julkaisko, älkää välittäkö eteenpäin, älkää siteeratko ulkomaisia tiedotusvälineitä”, ohjeistuksessa FT:n lähteiden mukaan linjattiin.

”Taustalla on korkeaa politiikkaa”

UC Berkeleyn yliopiston tutkijan Ziao Qiangin mukaan ohjeistuksen kieli muistuttaa tärkeiden poliittisten tapahtumien ympärillä julkaistavia ohjeistuksia, viitaten muun muassa murhasta ja korruptiosta elinikäiseen vankeuteen tuomitun, entisen kiinalaispoliitikon Bo Xilain oikeudenkäyntiin.

”Ma’n yritysten sijoitukset ovat suoraan yhteydessä joihinkin Kiinan vaikutusvaltaisimpiin poliittisiin perheisiin”, Qiang myös huomauttaa.

”Luultavasti se, että tällä kertaa Ma on joutunut vaikeuksiin Kiinan keskushallinnon kanssa, viittaa siihen, että taustalla on korkeaa politiikkaa, eikä kyse ole vain siitä, että hän piti puheen, joka saattoi osua presidentti Xi Jinpingin tai muun puolueen edustajan hermoon.”

Presidentti Xi’n on väitetty olleen mukana päätöksessä, jonka myötä Ant Groupin listautuminen keskeytettiin.

Huolenaihetta vai hiljaiseloa?

Kansainvälisessä mediassa Ma’n katoaminen on herättänyt kysymyksiä. Onko mies turvassa? Oliko lokakuun puhe silkkaa typeryyttä vai harkittu, taktinen liike, kuten jotkut ovat spekuloineet?

Myös Kiinasta käsin toimivilla epävirallisilla alustoilla, kuten blogeissa, on pohdittu Ma’n katoamista. Niistä monia on kuitenkin sensuroitu.

Toisaalla Ma’n on väitetty pysyttelevän pois julkisuudesta omasta tahdostaan. CNBC:n taloustoimittaja David Faber totesi tiistaina uutislähetyksessä, ettei Ma ole kadonnut, vaan ”hän on erittäin todennäköisesti Hangzhoussa, missä Alibaban pääkonttori sijaitsee, ja on tarkoituksella vähemmän näkymissä”.

Faberin kommentin jälkeen Alibaban kurssikehityksessä nähtiin hetkellistä piristymistä.

LUE SEURAAVAKSI: