– Maailmassa on näköjään tänään enemmän idiootteja kuin ennen vanhaan, tuumii malmöläinen Juha Mäkiaho Uudelle Suomelle.

Kova väkivaltarikollisuus on yleistynyt ruotsalaiskaupungissa ja Dagens Nyheter -lehti arvioi, että Malmössä on käynnissä kiihtyvä väkivallan kierre. Vuoden alusta Malmössä on tapahtunut noin 30 räjähdystä, joista 10 epäillään olevan käsikranaatin aiheuttamia. Iskuissa on kuollut kolme ihmistä ja loukkaantuneita on yhdeksän.

Viimeisin käsikranaatti räjähti Itä-Malmön kadulla sunnuntaina aamuyöllä. Kukaan ei loukkaantunut räjähdyksessä, joka kuitenkin vahingoitti autoja.

– Kyse on vaarallisesta rikollisuudesta, joka ennemmin tai myöhemmin voi päättyä huonosti jollekin kolmannelle osapuolelle, kun kranaatteja viskellään oikealle ja vasemmalle, sanoo poliisin tiedottaja Stephan Söderblom DN:lle.

Mäkiaho toteaa, että nykypäivän tapahtumat ovat sellaisia, mitä tapahtui vain Yhdysvalloissa hänen ollessa nuori. Silloin hän luki tapahtumista vain lehdestä ja näki elokuvissa.

– Henkilökohtaisesti minua ei pelota. Justiinsa kun tulin lomalta, niin kotinurkilla ammuttiin yksi parikymppinen. Olin vähän yllättynyt siitä, koska alue on muuten asuinpaikka tuossa Malmön ulkopuolella. Nyt siellä vielä on tienvarressa kukkia ja kynttilöitä, sanoo Mäkiaho.

– Tosissaan veetuttaa tällainen ja kaupungillehan tämä on huonoa mainetta.

Suomessa useampi perussuomalainen poliitikko on yhdistänyt Malmön väkivaltarikollisuuden maahanmuuttoon. Viikonloppuna maahanmuutto- ja monikulttuurisuuskohun nostattanut Olli Immonen arvioi Facebookissa, että ”Ruotsi on jo tuhottu” ja PS Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen arvioi Malmön uutisten pohjalta, että Ruotsi on "painajaismainen yhteiskunta".

– Kysymys kuuluu, haluammeko Suomesta samanlaisen monikulttuurisen helvetin, kysyy Immonen.

Malmön suomalaiset -yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Mäkiaho ei halua maahanmuuttajia syyttää. Hän ei ole samaa mieltä ruotsalaisen maahanmuuttopolitiikan kanssa ja Mäkiaho sanoo, että maahanmuuttajat pitäisi saada nopeammin töihin. Lupa- ja muissa virallisissa prosesseissa kestää hänen mukaansa liian kauan.

– Osa syystä se [maahanmuutto] tietysti on, mutta ei se niiden maahanmuuttajien vika ole. Kun katsoo statistiikkaa rikoksista ja mitä kaikkea sattuu, niin useinhan ne ovat maahanmuuttajia. Mutta en minä heidän piikkinsä tätä laittaisi. Samoinhan me tulimme tänne aikanaan vanhemmat ja muut, Mäkiaho pohtii.

– Kuitenkin pieni osa se on, joka touhuaa tuossa rikollisuuden parissa. Moni joka muuttaa ulkomailta perustaa omat kaupat ja firmat ja kaikki. Kyllä useimmat haluavat tehdä töitä ja haluavat olla rakentamassa yhteiskuntaa, hän sanoo.

– Kyllä voi reilusti lehteen laittaa, että Malmö on mahtava kaupunki muuttaa. Sääli vain, että tällaista sattuu.