Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ihmettelee tiedotteessaan sdp:n ja sen puheenjohtajan Antti Rinteen linjauksia useista eri kysymyksistä.

Kaikkonen ja Rinne kisaavat eduskuntavaaleissa samassa Uudenmaan vaalipiirissä.

Keskusta on muutenkin tarttunut viime päivinä hanakasti sdp-johtajan kommentteihin.

”Viikonlopun jälkeen kukaan ei oikein tunnu enää ottavan selvää siitä, mitä SDP:n esittämä ’kestävän kehityksen’ arvonlisävero ruoalle tarkoittaa. Myös demarit itse, esimerkiksi Rinne ja sdp:n talous- ja veropolitiikkaa keskeisesti valmistellut kansanedustaja Timo Harakka, ovat antaneet siitä keskenään ristiriitaisia vastauksia. Edelleen joutuu kysymään, onko sdp nostamassa lapsiperheiden, pienituloisten ja muiden tavallisten suomalaisten ruokalaskua?” Kaikkonen sanoo tiedotteessaan.

LUE MYÖS: Tällainen on Antti Rinteen esittämä veromalli – Sdp: Uusi vero koskisi kaikkia tuotteita ja palveluita

Rinne sanoi hiljattain Ylen haastattelussa näin:

”Tällä hetkellä suomalaisten päästöistä lihantuotanto ja maidontuotanto, mutta erityisesti lihantuotanto eli maatalouden päästöt, ovat liikenteen kanssa yhtä suuret. Jos meinaamme ilmastonmuutosta torjua, tehdä oman osuutemme maapallolla, niin kyllä myös näille asioille täytyy jotain tehdä.”

LUE MYÖS: Antti Rinne selitti heittoaan, mutta kuittailu jatkuu: ”Jotenkin tuli mieleen vanha vitsi”

Kaikkosen mielestä sdp:n linja on epäselvä myös metsien käytössä ja metsähakkuiden tasossa sekä raideyhtiöissä, joista Rinne antoi kommentteja tänään maanantaina. LUE TARKEMMIN: Antti Rinteen junapuheista ihmetys – Sdp tyrmää Anne Bernerin yhtiömallin

”STT:n haastattelussa Rinne tyrmäsi raideliikenteen hankeyhtiöt - vaikka aiemmin kannatti esimerkiksi Infra Oy:n perustamista. Tosiasia on, että valtion budjetista ei ole lähivuosina osoitettavissa miljardeja euroja isoihin uusiin liikenneinvestointeihin. Isot uudet hankkeet tulisi siksi rahoittaa erillisten hankeyhtiöiden kautta ja käyttää budjettirahat etenkin teiden ja olemassa olevien ratojen kunnossapitoon ja peruskorjaukseen. Rinteen näkemys tarkoittaa käytännössä monien koko Suomen elinvoiman kannalta tärkeiden liikenneinvestointien hautaamista”, Kaikkonen syyttää.

Rinne on sanonut, ettei vastusta liikennehankkeita, vaan liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) alulle panemaa hankeyhtiömallia.

LUE MYÖS: Ex-puoluesihteeri Jungner sdp:lle: ”Ottakaa time out, puolueen paketti on oikeasti hajoamassa”