Suomi on perinteisesti ollut maa, jossa asunnon omistamista on arvostettu. Asuntoja ostetaan paljon ja se on hyvä tapa kasvattaa varallisuutta. Yleensä asunnon ostamiseen tarvitaan asuntolainaa, ja 29 prosentilla suomalaisista onkin asuntolainaa, kertoo VertaaEnsin.fi tiedotteessaan.

Suomalaisten pankkien asuntolainat olivat vuonna 2020 hyvin kilpailukykyisiä. Tämä paljastui, kun VertaaEnsin.fi teki vertailun euroalueen asuntolainojen koroista Euroopan keskuspankin tilastojen perusteella.

Vertailussa yhtiö tarkasteli kotitalouksien vaihtuvakorkoisia tai enintään vuodeksi kiinnitettyjä korkoja. Euroopan keskuspankin viimeisimmät tilastot ovat vuodelta 2019, ja mukana ovat euroalueen maat.

Halvinta euroalueella

Vertailu paljasti, että Suomessa olivat vuonna 2019 kokonaiskoroiltaan euroalueen halvimmat asuntolainat. Uusien asuntolainojen keskikorko Suomessa oli keskimäärin 0,76 prosenttia.

Lue myös:

Euroalueen 19 maasta toiseksi halvimmat korot löytyivät Portugalista (1,09 prosenttia) ja kolmanneksi alhaisimmat Itävallasta (1,2 prosenttia). Korkeimmat korot olivat Irlannissa (3,03 prosenttia).

Suomen asuntolainojen koron keskiarvo on siis peräti 48 prosenttia halvempi kuin euroalueen keskiarvo. Euroalueen asuntolainojen korkojen keskiarvo oli 1,46 prosenttia.

Suomen halpojen asuntolainojen taustalla on alhainen luottoriski. Suomalaiset lyhentävät asuntolainojaan säntillisesti. Historiallisesti katsottuna Suomen on syrjäisenä maana pitänyt hoitaa laina-asiat tunnollisesti, jotta on voinut saada pääomaa.

Pankit paketoivat suomalaisten ottamia asuntolainoja joukkovelkakirjoiksi. Melkein puolet Suomen noin 100 miljardin asuntolainakannasta tulee ulkomailta katetuilla joukkovelkakirjoilla. Suomalaisella tunnollisen lainanmaksajan brändillä on väliä.

Lue seuraavaksi: