Vain 34 prosenttia Uuden Suomen vaalikoneen kuntavaaliehdokkaista arvioi, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen onnistuu paremmin maakuntahallinnolta kuin itsenäisiltä kunnilta. Vihreät ehdokkaat uskovat maakuntahallinnon paremmuuteen enemmän kuin perussuomalaiset.

Uusi Suomi esitti kuntavaaliehdokkaille väittämän ”sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen kuntalaisille onnistuu paremmin maakuntahallinnolta kuin kunnaltani itsenäisesti”. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajamassa sote-uudistuksessa nämä palvelut ollaan siirtämässä nyt perustettaville maakuntahallinnoille.

Väitteen kanssa täysin samaa mieltä oli vain 7 prosenttia ehdokkaista ja jokseenkin samaa mieltä oli 27 prosenttia ehdokkaista. Täysin eri mieltä väitteen kanssa oli 14 prosenttia vastaajista ja jokseenkin eri mieltä 38 prosenttia. 14 prosenttia vastaajista ohitti kysymyksen.

Eniten maakuntahallinnon paremmuuteen uskoivat keskustalaiset ehdokkaat, joista 40 prosenttia oli Uuden Suomen väittämän kanssa jokseenkin samaa mieltä ja 13 prosenttia täysin samaa mieltä. Keskustalaisistakin tosin 33 prosenttia oli väitteen kanssa eri mieltä.

Oppositiopuolueista maakuntahallinnon kykyihin uskoivat eniten vihreät. He suhtautuivat uudistukseen jopa suopeammin kuin keskustan hallituskumppanin perussuomalaisten ehdokkaat. Vihreiden ehdokkaista 30 prosenttia arvioi maakuntahallinnon suoriutuvan paremmin sote-palveluiden järjestämisestä kuin kunnat. Vastaava osuus perussuomalaisissa oli 24 prosenttia.

Vaalikoneeseen vastasi myös 98 ehdolla olevaa kansanedustajaa. Heistä 48 oli Uuden Suomen väittämän kanssa samaa mieltä ja 41 eri mieltä. Kysymys jakoi myös hallituspuolueiden kansanedustajia: 14 perussuomalaisesta 5 oli jokseenkin eri mieltä väittämän kanssa ja 1 täysin eri mieltä; 16 kokoomuslaisesta 5 oli jokseenkin eri mieltä ja 27 keskustalaisistakin oli jokseenkin eri mieltä.

Kysymykseen vastasi 15 973 kuntavaaliehdokasta. Kaikkiaan ehdokkaita on 33 618.

Etsitkö vielä ehdokasta? Kokeile Uuden Suomen kuntavaalikonetta ja lue ehdokkaiden blogeja Puheenvuorosta!

Kansanedustajat KeskustaKokoomusPerussuomalaisetSDPVihreätVasemmistoliittoRKPKristillisdemokraatitKaikki yhteensätäysin eri mieltä 15 3 9jokseenkin eri mieltä2557514332ohita kysymys 3312 9jokseenkin samaa mieltä16743 6 137täysin samaa mieltä911 11Kaikki yhteensä27161416777498