Kaukolämmön ja sähkön tuotanto samassa hiilivoimalassa parantaa kosolti hiilen polttamisen hyötysuhdetta – kuten tunnettua on.

Aurinkoenergiassa yhtäläistä tarvetta tällaiselle yhdistetylle tuotannolle ei ole, sillä suurin osa Auringon säteistä menee joka tapauksessa hukkaan. Jos tarvetta löytyy sekä aurinkosähkölle että -lämmölle, useimmissa tapauksissa lienee helpointa asentaa molemmat erikseen.

Mutta saahan teknisiä kokeiluja silti tehdä – ja juuri tällaiseen ratkaisuun ovat päätyneet yhdysvaltalaiset tutkijat, jotka onnistuivat vangitsemaan aurinkoenergiaa talteen 85 prosentin hyötysuhteella.

Suurin osa järjestelmän tuotosta oli aurinkolämpöä joko 240-asteisena höyrynä (45 bar) tai paikalliseen lämmityskäyttöön soveltuvana, keskimäärin 34-asteisena vetenä. Suurin osa tuotannosta oli höyryä (45 % lähtötilanteesta). Lämmitysvettä (35 %) järjestelmä tuotti hieman vähemmän, sähköä (5 %) selvästi vähemmän.

Daniel S. Coddin johtamat tutkijat Tulanen yliopistosta huomauttavat, että korkeapaineisella höyryllä on paljon käyttöä prosessiteollisuudessa.

Auringonvalon kokoamiseen käytettiin koveraa peiliä. Aurinkopaneelit olivat galliumarsenidipohjaisia. Tutkijoiden mukaan lopullinen kokonaishinta aurinkoenergialle, sähkö ja molemmat lämpömuodot mukaan lukien, oli vain 3 senttiä kilowattitunnilta.

Tutkimuksista kertoi yliopiston lehdistötiedote. Tieteellinen artikkeli on julkaistu Cell Reports Physical Science -lehdessä.

Lue seuraavaksi: