Asuntokauppamäärien nousujohteinen kehitys jatkui Suomessa elokuussa. Vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin 4,5 prosenttia ja tammi–elokuussa 2,3 prosenttia vuoden takaista enemmän, kertoo Huoneistokeskuksen asuntomarkkinakatsaus.

Myös hinnat ovat matkalla ylöspäin. ”Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat elokuussa valtakunnallisesti Suomessa keskimäärin 5,3 prosenttia eli 151 euroa viime vuoden elokuuhun verrattuna”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa toteaa tiedotteessa.

Helsingissä vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat 1,1 prosenttia (+54 euroa), Espoossa 5,2 prosenttia (+197 euroa), Tampereella 6,3 prosenttia (+178 euroa), Turussa 8,3 prosenttia (+202 euroa), Kuopiossa 7,1 prosenttia (+157 euroa), Porissa 4,4 prosenttia (+59 euroa) ja Lahdessa 2,9 prosenttia (+70 euroa) viime vuoden elokuuhun verrattuna.

Vanhojen kaksioiden neliöhinnat laskivat elokuussa Vantaalla 1,5 prosenttia (-43 euroa) ja Kouvolassa 5,2 prosenttia (-59 euroa) vuoden takaisesta.

Kauklahti nousi kukoistukseen

Kun katsoo kaupunkikohtaista hinnannousua pitkällä tähtäyksellä, aluekohtaiset erot merkittäviä. Sen näkee esimerkiksi Espoon ja Vantaan hintakehityksestä.

”Esimerkiksi Espoossa vanhojen kaksioiden neliöhinnat ovat nousseet keskimäärin 50 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Espoossa neliöhintojen nousu on ollut pääsääntöisesti voimakkainta korkeimpien neliöhintojen alueilla. Vanhojen kaksioiden neliöhinnat ovat nousseet euromääräisesti voimakkaimmin Tapiolassa, missä neliöhintojen nousu on alueen kolmella postinumeroalueella ollut 69–80 prosenttia eli 2 217–2 333 euroa, ja vastaavasti Haukilahdessa 64 prosenttia, mikä tarkoittaa neliöhinnoissa 1 886 euron nousua kymmenen vuoden takaiseen verrattuna”, Hintsa kertoo.

Jos katsoo prosentuaalista nousua, ykköseksi nousee takavuosina vähän väheksytty alue Kauklahti. Se oli vielä kymmenen vuotta sitten yksi Espoon edullisimmista postinumeroalueista.

”Espoon Kauklahdessa neliöhinnat ovat nousseet kymmenessä vuodessa peräti 103 prosenttia, mikä tarkoittaa 2 058 euron nousua neliöhinnoissa. Sen sijaan Espoon joillakin alueilla, kuten Viherlaaksossa ja Karakalliossa, ovat neliöhinnat nousseet kymmenessä vuodessa vain muutamalla sadalla eurolla”, Hintsa toteaa.

Espoon kaupunginosien erilaisen hintakehityksen taustalla ovat muun muassa Länsimetro ja asuntorakentamisen keskittyminen tietyille alueille.

Vantaalla vanhojen kaksioiden neliöhinnat ovat vastaavasti nousseet keskimäärin 31 prosenttia verrattuna kymmenen vuoden takaiseen. Tarkasteltaessa kuuden kuukauden liukuvaa keskiarvoa ovat kaksioiden neliöhinnat tässä ajassa nousseet euromääräisesti voimakkaimmin Jokiniemessä 1 934 eurolla (+86 prosenttia), Kirkonkylä-Veromäellä 1 373 eurolla (+45 prosenttia) ja Hämeenkylässä 1 271 eurolla (+46 prosenttia).

Vantaalla löytyy myös asuinalueita, joissa neliöhinnat ovat pysyneet lähes samana tai jopa kääntyneet laskuun verrattuna kymmenen vuoden takaiseen. Näin on käynyt esimerkiksi Hakunilassa, missä ei ole juurikaan rakennettu uusia asuntoja 1970-luvun jälkeen.