Onnibusin toimitusjohtaja Lauri Helke sanoo, että valtiovallan päätös tartuntalain muutoksesta on yritykselle kylmä suihku.

Näin siitä huolimatta, ettei esimerkiksi matkustajamäärän puolittaminen täydestä kapasiteetista vaikuttaisi Onnibusiin tällä hetkellä mitenkään. Matkustajamäärät ovat jo valmiiksi niin alhaiset.

”Ennen koronaa meidän kapasiteettimme käyttöaste oli 50 prosenttia. Nyt se on noin 20 prosenttia”, Helke sanoo.

Maanantaina voimaan tullut tartuntatautilaki mahdollistaa entistä ankarampien rajoitusten käyttöönoton.

Rajoitusmääräykset synkentäisivät näkymiä entisestään. Pääsiäisen kaltaiset juhlapyhät ovat Onnibusille erittäin tärkeitä, sillä silloin bussit ovat olleet yleensä täynnä. Kapasiteetin pakkoleikkuri iskisi juuri näihin päiviin.

Samalla se tarkoittaisi, että Onnibusin toiminnan tappiollisuus jatkuisi pitkälle kevääseen.

”Pelkästään viime maaliskuussa Onnibus teki 1,4 miljoonaa tappiota. Koko viime vuoden osalta yrityksen tappiot nousevat 6–7 miljoonaan euroon”, Helke sanoo.

Hänen mukaansa Onnibusin pelastus on vuonna 2018 tapahtunut yrityskauppa, jossa Koiviston Auto osti Onnibusin.

”Nyt leijonanosa konsernin 200 miljoonan euron liikevaihdosta tulee kaupunkibusseista, joissa lipputuloriskin kantaa kaupunki. Ilman yrityskauppaa kioski olisi jo pitänyt pistää kiinni”, Helke sanoo.

Helke: Selviämme tästä

Entä mikä on Onnibusin tilanne nyt?

”Olemme päättäneet, että selviämme tästä”, Onnibusin ohella myös Satakunnan liikenteen toimitusjohtajana toimiva Helke sanoo.

Hän ihmettelee sitä, että valtion koronatuki julkiselle liikenteelle on kohdistunut lähes kokonaan viranomaisten hankkimalle paikallisliikenteelle. Onnibusin kaltainen markkinaehtoinen liikenne on saanut tyytyä kustannustukeen, jonka yläraja kahdella ensimmäisellä kierroksella on ollut 800 000 euroa.

Koska tukeen lasketaan konsernin kaikki yritykset ja Satakunnan Liikenne on saanut kustannustukea 300 000 euroa, leikkasi tämä Onnibusin tuen 500 000 euroon.

Toimitusjohtajan mukaan tämä tuki ei kata edes Onnibusin yhden koronakuukauden tappiota.

”Kiinteät kulut ovat niin isot, että tappiot yhden kuukauden aikana nousevat noin 500 000–700 000 euroon”, Helke sanoo.

Oikaisu 23.2.2021 kello 13.09. Korjattu Onnibusin omistussuhde.