Kansanedustaja, uskonnon aineenopettaja Laura Huhtasaari (ps.) kertoo jättäneensä kirjallisen kysymyksen koulujen kurinpito-ongelmista ja aikuisen auktoriteetin rapautumisesta.

Onko aikuisen auktoriteetti häviämässä kokonaan, Huhtasaari kysyy blogissaan. Hän viittaa kirjoituksessaan muun muassa Janakkalan tapaukseen, jossa 10-vuotias kuristi 9-vuotiaan tajuttomaksi koulussa. Koulun rehtorin lausunnon mukaan väkivalta on lisääntynyt kouluissa.

– Huolimatta siitä, että asiasta puhutaan koko ajan, vastaansanominen ja jopa väkivalta muita lapsia ja opettajia kohtaan kouluissa vain lisääntyy, Huhtasaari ihmettelee Puheenvuoron blogissaan.

– Jos aikuinen ei pysty valvomaan järjestystä, kaikkien turvallisuus on vaarassa. Miten aikuinen voi puuttua koulukiusaaminen ilman auktoriteettia?

Hän lisää, toiseen tuoreeseen tapaukseen viitaten, että samaan aikaan videokuvaamisesta on tullut oppilaille ”uusi kiusaamisen muoto ja kiristyskeino”.

– Oppilaat pyrkivät provosoimaan opettajia, jotta tilanne saadaan kärjistetyksi ja tallennetuksi. Videolla pyritään tarkoituksenmukaisesti saamaan opettaja noloon asemaan, Huhtasaari kirjoittaa.

Kansanedustaja muistuttaa, että päävastuu kasvatuksesta on aina huoltajalla.

– Huoltajalta tulee edellyttää vastuuta lapsen käytöksestä. Yksikin oppilas luokassa voi terrorisoida koko opetusta ja muiden oppilaiden viihtyvyyttä ja turvallisuutta. Jos opettaja ei saa oppilasta koulupäivän aikana kuriin, vanhempi tulisi velvoittaa hakemaan lapsi kotiin, Huhtasaari ehdottaa.

Huhtasaaren mukaan tällaisia uusia keinoja tarvitaan, koska aiheesta puhuminen ei selvästikään ole auttanut. Hän kysyy seuraavia asioita kirjallisessa kysymyksessään.

– Millä tavalla aikuisen auktoriteettia aiotaan vahvistaa kouluissa? Millä tavalla taataan turvallinen kouluympäristö sekä aikuisille että lapsille? Mitä uusia keinoja hallitus esittää opettajien mahdollisuuksiin puuttua kouluympäristössä esiintyvään fyysiseen ja henkiseen väkivaltaan sen kaikissa muodoissa?