Opettajien ammattiliitto OAJ:n perusopetuksen asiantuntija Jaakko Salo herättelee tulevia kuntapäättäjiä vaikuttamaan peruskoulujen tilanteeseen OAJ:n blogissaan. Kuntavaalit käydään vajaan kahden kuukauden kuluttua 9. huhtikuuta.

Salo toteaa, että Suomen kuva koulutuksen kärkimaana rapistuu nopeasti.

– Niin kansalliset kuin kansainväliset oppimistulosmittaukset osoittavat tulosten laskua jo vuodesta 2006 alkaen. Viime joulukuussa julkaistun tutkimuksen tulos oli Suomen Pisa-historian heikoin. Vaikka Suomen peruskoulut ovat edelleen kansainvälistä kärkeä, kehitystilanne on jopa tunnustettua heikompi. Tulostemme lasku on ollut OECD-maiden suurimpia, Salo kirjoittaa.

Eroja repeää Salon mukaan oppilaiden menestyksen, asuinpaikan, perhetausta ja siukupuolen perusteella.

– Perusopetuksen tasa-arvo, laatu ja tulokset ovat paljolti kiinni siitä, miten opetus paikallisesti järjestetään, Salo toteaa.

Salon mukaan kuntapäättäjät voivat vaikuttaa peruskoulun tilaan omassa kunnassaan muun muassa vastustamalla ryhmäkokojen kasvattamista, hakemalla ministeriön ja Opetushallituksen kehittämisavustuksia ja tukemalla haastavien alueiden kouluja eriytymiskehityksen estämiseksi.

Lue myös:

Matematiikan opettaja kypsyi järjestelmään ja lopetti kokeet

Matti Apunen: ”Suomen kouluissa liikaa oppiaineita – Olemme PISA-ansassa”

Suomalaislasten PISA-tuloksilla järistyttävä vaikutus koko maahan?

Professori perkasi Suomi-luvut: Hukattujen mahdollisuuksien maa