Sivistystyönantajien mukaan yliopistojen ja yksityisen opetusalan työehtosopimusneuvotteluita on leimannut poikkeuksellinen aktiivinen viestintä erityisesti opetusalan ammattijärjestön OAJ:n ja julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn taholta.

–Neuvotteluiden aikainen toisen osapuolen syyttely ja tilanteen dramatisoiminen ei ole vastuullista neuvottelutoimintaa. Tarkoitusperä toiminnalle sekä siitä viestimiselle, tulisi pohjautua haluun tehdä yhteistyötä, aivan kuten toiminnan kannalta tärkeimmällä, paikallistasolla tapahtuu, sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen kommentoi blogissaan.

Hän korostaa, että työehtosopimusneuvottelut käydään järjestötasolla ja nykyinen neuvotteluiden aikainen viestintä voi antaa hyvinkin virheellisen kuvan todellisista yhteistyön edellytyksistä.

–On selvää, että työnantajan ja työntekijöiden yhteistyö, niin järjestöjen välillä kuin paikallisella tasolla on hyvin tärkeä tekijä toiminnan kannalta. Neuvotteluiden aikaisen viestinnän perusteella voidaan todeta, että meillä järjestötason toimijoilla on opittavaa paikallisen tason toimijoilta.

Sivistystyönantajien mukaan työehtosopimusten sisällöllinen kehittäminen ja palkankorotusten taso on kokonaisuus.

–Vetäytyminen neuvottelemaan ainoastaan korotustasoista ei ole kenenkään edun mukaista. Saati neuvotteluiden katkaiseminen em. syystä, Hassinen huomauttaa.

Hän toteaa, että tällä hallituskaudella koulutukseen ja tutkimukseen on kohdistunut huomattavat, noin 800 miljoonan euron rahoitusleikkaukset. Tilanne on Hassisen mukaan sama kaikilla koulutusasteilla ja rahoitusaseman parantuminen ei ole tällä hetkellä näköpiirissä.

–Taloustilannetta ei muuta riittävän nopeasti edes tärkeä viennin kasvu. Maamme talouden positiivinen kasvu vaatii yhä enemmän koulutuksen järjestäjiltä, jotta osaamistarpeisiin kyetään vastaamaan. Tässä tilanteessa olisi vastuutonta lisätä koulutuksen järjestäjien kustannuksia yli kantokyvyn.

Hassinen uskoo, että työehtosopimuksista päästään sopimukseen ennemmin tai myöhemmin, mutta myös matkalla sopimukseen on hänen mukaansa merkitystä.

–Meidän tulee nähdä maali kirkkaana mielessä, eikä niinkään pohtia sitä, kuinka osoitamme jäsenillemme kyvykkyyttämme edunvalvontaan kesken prosessin.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen arvosteli lauantaina Sivistystyönantajia kovin sanoin.

– On käsittämätöntä, lähes absurdilta kuulostavaa, että itseään Sivistystyönantajiksi kutsuva taho osoittaa väheksyntää juuri niitä henkilöitä kohtaan, joiden odotetaan rakentavaan Suomeen sivistystä ja osaamista. Juhlapuheissa korostetaan, että Suomi elää ja menestyy vain osaamisella ja korkean jalostusasteen tuotteilla. Juuri noiden tuotteiden luojille työnantaja haluaa osoittaa arvostustaan kieltäytymällä edes yleisen tason palkankorotuksista ja työntämällä kaksin käsin kurkusta alas työsuhteiden heikennyksiä, hän kirjoitti blogissaan Verkkouutisissa.

Yliopistojen työehtosopimusta koskevan työriidan sovittelu käynnistyi perjantaina sovittelija Janne Metsämäen johdolla. Sovittelu jatkuu 19.2.2018. Yksityistä opetusalaa koskeva työehtosopimuksen ja ammatillisia aikuiskoulutuskeskuksia koskeva työehtosopimuksen uusista ehdoista on neuvoteltu marraskuusta lähtien. Tekstikysymyksistä on saavutettu etenemistä. Neuvottelut jatkuvat tänään sunnuntaina.