Opiskelijat puuhaavat opintotukeen liittyvää mielenosoitusta maaliskuun alkupuolelle Helsinkiin.

Tapahtuman Facebook-sivuilla yli tuhat ihmistä on jo ilmoittanut aikovansa osallistua tapahtumaan.

– Hallitus on päättänyt leikata maan pienituloisimmalta väestönryhmältä, opiskelijoilta, toimeentulosta historiallisen paljon - 150 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa viidennestä koko korkeakouluopiskelijoiden opintotukibudjetista. Leikkauksista, niiden suuruudesta ja leikkaustavasta päätetään tämän kevään aikana. Nyt on aika vaikuttaa. Nyt on aika nousta barrikaadeille, tapahtumassa yllytetään.

– Viime viikolla napsahti Facebookissa kutsu opintotukimielenosoitukseen. Megafonit on viritetty huuteluasentoon, kirjoittaa Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Daniel Sazonov Puheenvuorossa.

Samaan aikaan Keskustan opiskelijaliiton puheenjohtaja Anniina Sippola on linjannut blogissaan, että keskusta ”ei saa hyväksyä” esitystä, jossa opiskelijat olisivat jatkossa pakotettuja ottamaan lainaa.

Kohu opintotukileikkauksista leimahti tällä viikolla, kun opintotukijärjestelmän uudistuksen vaihtoehtoja selvittävä professori Roope Uusitalo puhui julkisuudessa opintolainan puolesta. Uusitalon on etenkin oppositiopuolueissa tulkittu aikovan esittää opiskelijoille ”pakkolainaa” opintotukimallissa. Muun muassa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson ovat kritisoineet lainapainotteisuuden kasvattamista.

– Hallitus esittää, että opintotukea ja lainaa saisi jatkossa 1100 euroa. Lisäksi tarkoituksena on, että opintotuki mahdollistaisi täysipäiväisen opiskelun ja kannustaisi nopeaa valmistumiseen. Jos yhtään on seurannut millaisia vaikutuksia opintotuen aiemmilla leikkauksilla on ollut, tajuaa, että nämä leikkaukset eivät tule tavoitteita edistämään. Opiskelijoita ei voida pakottaa ottamaan lainaa eivätkä kaikki sitä halua nostaa, Anniina Sippola kirjoittaa.

Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Sazonov puolestaan muistuttaa, että ”täysipäiväistä opiskelua helpotetaan nostamalla opiskelijan opintotuen kautta saamien käytettävissä olevien tulojen määrää”.

– Opiskelijan kannalta on järkevää, että leipä levenee ja mahdollistaa nopeamman valmistumisen. 1100 euroa kuukaudessa on paljon enemmän kuin mitä opintorahan, asumislisän ja lainan osuus olivat yhteensä vielä pari vuotta sitten, Sazonov kirjoittaa.

Hän korostaa myös, että kukaan ei ole esittänyt mallia, jossa opiskelijalle olisi tarjolla pelkkää lainaa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on väläyttänyt perustulokokeilua opiskelijoille.

– Perustulokokeilun yhdistäminen opintotuen rakenteelliseen uudistamiseen on raikas ajatus, johon hallituksen kannattaisi ehdottomasti tarttua. Perustulomainen malli olisi joustava ja palvelisi opiskelijoiden erilaisia elämäntilanteita. Mukana olisi tuki, laina ja itse hankittu ansio – opiskelijan valitsemassa suhteessa, Sazonov visioi.