Päätös perussuomalaisista eronnen Uusi vaihtoehto -ryhmän jatkamisesta hallituksessa ei miellytä oppositiota. Huomiota kiinnitetään kannanotoissa erityisesti keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpon maanantaisiin puheisiin, joissa hallituksen arvopohja korostui.

–Eilen Orpo ja Sipilä puhuivat arvoista ja ihmisoikeuksista. Tänään he olivat tiedotustilaisuudessa jatkamassa hallituksessa yhdessä omien sanojensa mukaan Halla-ahon kanssa aivan samaa maahanmuutto- ja ihmisoikeuslinjaa vetävän Sampo Terhon kanssa. Se niistä arvoista. Orpo ja Sipilä vain pesivät Terhoa puhtaammaksi, vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö kommentoi heti uuden hallituspuheenjohtajien trion tiedotustilaisuuden jälkeen Facebookissa.

–Eriarvoistava ja epäinhimillinen linja kyllä kelpaa, kunhan on mittatilauspuvussa. Tällainen hallitus meillä, vain kahden puolueen varassa: Kokoomuksen ja keskustan. Toinen saa maakunnat ja toinen valinnanvapauden eli soten markkinallistamisen vaihtokaupassa. Taisivat vetää meitä höplästä, valta ennen arvoja, hän jatkoi.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson otti kantaa kovin sanoin ja arvosteli erityisesti Juha Sipilää.

–Juha Sipilä, mies joka teki Halla-ahosta marttyyrin ja halla-aholaisista toiseksi suurimman oppositioryhmän viiden miljoonan puoluetuella. Vain pelastaakseen oma mahdollisuutensa myydä julkiset hyvinvointipalvelut monikansallisille yrityksille, hän kirjoitti Facebookissa.

–Kun Terhon ja Halla-ahon linjat olivat täysin synkronissa kampanjassa, niin onko ainoa ero että Halla-aho lisäksi kirjoittaa, ja Terho kielipolitikoi, RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz ihmetteli Twitterissä.

Juha Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa, että hallituksen jatko on eduskuntaryhmien päätettävissä. Hallituksella on eduskunnassa tämän päivän uutisten jälkeen 106 paikkaa. Sampo Terhon mukaan uusia jäsenhakemuksia Uusi vaihtoehto -ryhmään saatetaan hyväksyä.

–Olemme käyneet prosessikeskusteluja myös valtiosääntöoppineiden kanssa, joiden ohje on ollut, että jos hallituksessa ja ohjelmassa ei tapahdu muutoksia, mutta parlamentaasisessa pohjassa tapahtuu muutos kuitenkin enemmistö säilyttäen, asia on eduskuntaryhmien päätettävissä, Sipilä sanoi.

Pääministeri toivoo, että eduskunnan luottamusäänestys voidaan järjestää mahdollisimman pian, mahdollisesti jo tällä viikolla.

Lue lisää:

Näin hallituksen jatko ratkeaa: ”Asia on eduskuntaryhmien päätettävissä”

Sampo Terho nousee ”trioministeriksi”: ”En taida paljon kommentoida aiempaa viiteryhmääni”

Näkökulma: Halla-aholaisille jäivät ne suuret setelit