Uuden hallituksen muodostamistapa ei miellytä oppositiota. Pelkkä pääministerin vaihtaminen ja hallitusohjelman pintaremontti eivät riitä, vaan maassa pitäisi käydä aikaistetut eduskuntavaalit, oppositio katsoo.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin johtamaan eduskuntaryhmien puheenjohtajien tapaamiseen osallistuivat myös oppositioryhmät. Lyhyen tapaamisen jälkeen Kalli totesi, että nykyisillä hallituspuolueilla on "syvä tahtotila" jatkaa vaalikauden loppuun. Tulevan hallituksen vetäjäksi valittiin keskustan Mari Kiviniemi.

Oppositioryhmät katsoivat kuitenkin omassa vastauksessaan, että täysin vanhentuneella ohjelmalla ja yli kolme vuotta vanhalla valtakirjalla ei enää voida vastata ongelmiin nykyisessä työllisyys- ja taloustilanteessa. Sen sijaan riskinä on, että tulevat yhdeksän kuukautta kuluvat välttämättömiä ratkaisuja lykätessä ja vaaleja odotellessa.

Opposition mielestä tarvittava linjanmuutos on niin merkittävä, että sille on haettava valtakirja kansalta. Siksi olisi parempi käydä ennenaikaiset vaalit.

Kiviniemi sanoi odottavansa lauantaina valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa käytäviltä "minihallitusneuvotteluilta" määrätietoista keskustelua. Kiviniemen mukaan tähtäimessä on koostumukseltaan kohtuullisen tyypillinen hallitusohjelma, joskin työllisyyteen ja talouteen keskittyvänä normaalia suppeampi sellainen.

Kiviniemi ei ottanut kantaa siihen, onko luvassa esimerkiksi uusia verolinjauksia.

Volanen saa lähteä

Tuleva pääministeri Kiviniemi ei jatka edeltäjänsä ykkösavustajan valtiosihteeri Risto Volasen pestiä.

-Tuleva pääministeri on ilmoittanut minulle, että hän ei esitä minua valtiosihteeriksi, Volanen vahvistaa STT:lle.

Volasen nosti valtiosihteeriksi pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) vuonna 2003, ja hän jatkoi tehtävässä Matti Vanhasen (kesk.) molemmissa hallituksissa.

Tuleva pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) sanoo STT:lle, että hän aikoo esittää nykyistä valtiosihteeriään Mika Rossia myös uudeksi valtioneuvoston kanslian valtiosihteeriksi. Kiviniemen mukaan Matti Vanhasen valtiosihteeri Risto Volanen siirtyy eläkkeelle.

Valtioneuvosto nimittänee valtiosihteerin pääministerin esityksestä tiistaina. Valtioneuvoston kanslian valtiosihteerin virka eroaa muista poliittisten valtiosihteerien viroista muun muassa siinä, että hän osallistuu hallituksen iltakouluun ja hallituksen neuvotteluihin. Valtiosihteeri toimii myös kansliapäällikkökokousten puheenjohtajana.

Mika Rossi on 37-vuotias valtiotieteen maisteri Helsingistä ja toimii myös keskustan Helsingin piirin puheenjohtajana. Rossi toimi ennen hallinto- ja kuntaministerin valtiosihteerin tehtävää pääministerin talouspoliittisena erityisavustajana, neuvottelevana virkamiehenä valtiovarainministeriössä, projektipäällikkönä sisäasiainministeriössä sekä Kyyjärven kunnanjohtajana.