Kolme suurinta puoluetta ovat lähes tasoissa tuoreessa Alma Median kyselyssä. Syksystä saakka kannatustaan menettänyt SDP on pitänyt kärkipaikkansa, mutta sija on entistä epävarmempi ja mahtuu virhemarginaaliin. Heti perässä on kokoomus ja kolmantena keskusta.

SDP:n kannatus on nyt 19,1 prosenttia, kokoomuksen 18,8 ja keskustan 18,6 prosenttia.

Kokoomus yllätti parantaen kannatustaan helmi–maaliskuun kyselystä yhdellä prosenttiyksiköllä. Keskustan kannatus on hienoisesti laskussa ja kyselyn kannatuksella jäisi vain hiukan vudoen 2012 kuntavaalien kannatuksesta.

–Kaikki kolme isointa puoluetta ovat nyt rinta rinnan. Vaalivoittajan ennustaminen on mahdotonta, kommentoi politiikan tutkija, vt. professori Elina Kestilä-Kekkonen Tampereen yliopistosta Kauppalehdelle.

Hän arvioi, että Sdp ei ole kyennyt hyödyntämään oppositioasemaansa kuntavaaleissa. Osasyy voi olla sote-uudistuksen ottaminen kampanjan kärjeksi, sillä sote-kysymykset ovat vaikeita hahmottaa.

Vihreiden kannatus on kyselyssä neljänneksi paras, 11,8 prosenttia. Etumatka pieneni perussuomalaisiin, joka paransi kannatustaan 11,2 prosenttiin. Vasemmistoliitto keräsi kuudentena 9,2 prosentin kannatuksen, mikä tekisi siitä toteutuessaan yhden vaalivoittajista.

Kyselyn perusteella suomalaiset ovat entistä varmempia puoluekannastaan, mutta entistä epävarmempia siitä, äänestävätkö kuntavaaleissa ollenkaan.

Alma Median lehtien teettämän tutkimuksen toteutti Tietoykkönen Oy. Haastatteluja tehtiin 1 500 kappaletta 24.3.–1.4.2017. Suurimman puolueen kohdalla tilastollinen virhemarginaali on 2,4 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kannatusarvion laskennassa on käytetty korjauskerrointa, joka pohjautuu edellisiin kunta- ja eduskuntavaaleihin.

Lue tutkimuksesta tarkemmin Kauppalehdestä.