Order, Order, huutaa Britannian parlamentin puhemies John Bercow. Suomalaisetkin ovat pitkin kevättä ja kesää katsoneet televisiosta parlamentin työskentelyä ja monet asiat kerättävät kummastusta. Ihmiset nousevat koko ajan seisomaan vain istuakseen kohta alas, meteli on hirveä ja välillä nenät pitää kääntää vasemmalle.

Talouselämä listasi kahdeksan brittiparlamentin kummallisuutta.

1. Edustajat nousevat seisomaan ja sitten istuvat alas

Ylös, alas, ylös alas. Tälle on selitys. Suomessa edustaja voi varata puheenvuoron ja puheenvuorot pidetään varausjärjestyksessä. Britannian parlamentin puheenjohtaja jakaa itse vuorot harkintansa mukaan. Kun yksi puheenvuoro on päättynyt nousevat seisomaan ne parlamentin jäsenet, jotka haluavat pitää puheenvuoron. Puheenjohtaja valitsee heidän joukostaan seuraavan puhujan.

Juuri erostaan ilmoittanut parlamentin puheenjohtaja Bercow pyrki jakamaan puheenvuoroja vuorotellen hallituksen ja opposition edustajille. Lisäksi hän pyrkii antamaan puheenvuorot uusille ja vanhoille sekä erilaisia mielipiteitä ja eri alueita edustaville parlamentin jäsenille.

2. Ketään ei saa kutsua rotaksi

Parlamentissa keskustelu on kärkevää ja älykästä. Kaikilta odotetaan kuitenkin kunnioittavaa puhetapaa.

Parlamentissa on erikseen listattu nimityksiä, joita ei saa käyttää toisista parlamentin jäsenistä. Näitä ovat valehtelija, tehopyhä, rotta, huligaani, sika, petturi, pelkuri sekä stool pigeon, joka tarkoittaa vasikkaa, eli poliisin tietolähteenä toimivaa rikollista.

Vaikeammin suomennettavia ovat niin ikään listatut ilmaisut blackguard, git ja guttersnipe.

Blackguard tarkoitti alun perin keittiössä työskentelevää palvelusväkeä. 1700-luvulta lähtien se on tarkoittanut myös alamaailmaan kuuluvaa rikollisista ja pohjasakkaa.

Git on väännös arkaaisesta sanasta beget, eli siittää. Ihmisestä käytettynä git tarkoittaa suunnilleen samaa kuin äpärä. The Guardianin mukaan kyseessä on arkinen voimasana. Joidenkin slangisanakirjojen mukaan git on kuitenkin loukkaavampi kuin idiootti mutta vähemmän loukkaava kuin runkkari.

Guttersnipe on kansanomainen ilmaisu ja tarkoittaa katulasta. Sen suora käännös voisi olla viemärikurppa. Gutter tarkoittaa katuojaa ja snipe kurppien heimoon kuuluvaa suippopyrstökurppaa.

3. Oikeus metelöidä

”Order, Order”, huusi Bercow usein. Vaatimalla järjestystä puhemies vaatii myös hillitympää keskustelua. Mölyäminen on kuitenkin sallittua, sillä virallisten ohjeiden mukaan parlamentin jäsenillä on puhuessaan oikeus tulla kuulluiksi ”ilman sietämätöntä taustameteliä.” Kehottaessaan edustajia käyttäytymään maltillisesti Bercow on muun muassa ehdottanut heille joogan aloittamista ja lääkkeiden ottamista.

4. Paperista ei saa puhua

Parlamentissa keskustelu on spontaania. Tästä pitää osaltaan huolta sääntö, joka kieltää parlamentin jäseniä lukemasta puhetta paperista. Puhuessa saa käyttää muistilappuja.

5. Vain syylliset nimetään

Parlamentin keskustelussa parlamentin jäsenet eivät käytä toisistaan nimiä. Useimmiten toisiin puhujiin viitataan ilmaisulla kunnioitettu jäsen, the honorable member, ja sen jälkeen mainitaan edustajan vaalipiiri. Jos kyseessä on saman puolueen edustaja, käytetään ilmaisua minun kunnioitettu ystävä. Mikäli viitataan hallituksen jäseneen tai erityisen ansioituneeseen edustajaan käytetään ilmaisua the right honorable. Tätä etuliitettä käytetään Britanniassa myös paroneista, jaarleista ja varakreiveistä.

Kun joku nimetään parlamentissa, tarkoittaa se kurinpidollisen toimenpiteen aloittamista. Syynä voi olla esimerkiksi parlamentin sääntöjen rikkominen. Tällöin puhemies ilmoittaa Minä nimeän ja sanoo henkilön nimen. Sen jälkeen hallitusta edustava ministeri ehdottaa esimerkiksi henkilön sulkemista parlamentista määräajaksi.

6. Puhemies raahataan istuimelleen

Perinteisesti parlamentin puhemies on saanut niskaansa kuninkaan vihat. Työ on siis joskus ollut vaarallista ja aiemmin parlamentin jäseniä piti maanitella puhemieheksi. Tästä on syntynyt perinne, jota seurataan edelleen. Puhemiehen valinnan jälkeen toiset edustajat raahaavat hänet paikalleen. Puhemies Berchow ilmoitti juuri eroavansa, joten kun uusi puhemies valitaan, pääsemme seuraamaan puhemiehen raahaamista paikalleen.

7. ”Silmät oikealla ja nenät vasemmalle”

Parlamentin alahuone äänestää erikoisella tavalla. Kun puhe mies julistaa äänestyksen, hän ilmoittaa ayes to the right, noes to the left. (Joka toisinaan kuullaan väärin muodossa eyes to the right, nose to the left.) Jäsenillä on kahdeksan minuuttia aikaa poistua salista kahteen eri aulaan sen mukaan ovatko he ehdotusta vastaan vai sen puolesta. Aulassa he kertovat nimensä virkailijalle.

Aulasta poistuessaan kaikki edustajat poistuvat ovesta, josta pääsee vain yksi henkilö kerrallaan läpi. Oven molemmilla puolilla on laskijana toimiva edustaja. Laskija nimensä mukaisesti laskee poistuvat ihmiset. Sen jälkeen jäsenet palaavat saliin ja laskijat ilmoittavat äänestyksen tuloksen.

8. Lakiehdotuksia arpapelillä

Parlamentin rivijäsenten lakiehdotuksille on muutama mahdollisuus päästä parlamentin käsittelyyn. Yksi tapa on arvonta. Parlamentissa valitaan arvonnalla 20 parlamentin jäsenen ehdotusta, jota otetaan käsittelyyn. Arvonnassa ehdotukset saatetaan nostaa lasimaljasta.

Toinen tapa on nimeltään 10 minuutin sääntö. Tällöin parlamentin jäsenen pitää olla ensimmäinen henkilö, joka menee lakiehdotuksia vastaanottavan toimiston ovesta sisään tiistaina tai keskiviikkona 15 päivää ennen sitä päivää, kun hän haluaa lakiehdotuksensa keskusteltavaksi. Sillä, joka saa ehdotuksensa jätettyä ensimmäisenä on 10 minuuttia aikaa puhua ehdotuksensa puolesta parlamentin istunnossa.

Nämä kummallisuudet johtuvat siitä, että yleensä vain hallituksen tuomat ehdotukset menevät läpi, eikä parlamentin istuntoja haluta tukkia lakiehdotuksilla.

Artikkeliin muutettua tietoa ajankohdasta, jolloin uusi puhemies valitaan.