Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoo Uudelle Suomelle käynnistäneensä omassa puolueessaan prosessin perussuomalaisten puoluekokouksen tulokseen varautumiseksi pari viikkoa ennen puoluekokousta.

–Havahduin silloin siihen, että ”hitto vie, tästähän tulee vaikea”, Orpo toteaa.

Tänään julkaistun Perussuomalaisten hajoamisen historia -kirjan mukaan, kokoomus olisi torjunut jo tammikuussa mahdollisuuden hallitusyhteistyöhön Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

–Se ei pidä ollenkaan paikkaansa, koska meillä ei sellaista päätöstä ollut siitä yksinkertaisesta syystä, että meillä pohdittiin pitkin kevättä, että mitähän perussuomalaisten puoluekokous tuo tullessaan. Ja kun Soini ilmoitti, ettei hän jatka juoksuaan, niin tiedettiin, että kokouksesta tulee kova, Orpo sanoo.

–Vasta paria viikkoa ennen puoluekokousta käynnistin prosessin puoluejohdossa. Meillä oli lukemattomia palavereja niin, että paikalla olivat eduskuntaryhmän ja puolueen johto, puoluehallitus oli koolla sekä fyysisesti että puhelimitse. Myös eduskuntaryhmä käsitteli tilannetta kahteen tai kolmeen otteeseen.

Orpo sanoo, että prosessin tarkoituksena oli saada kokoomuksen puolue-elimet pohtimaan, voiko kokoomus jatkaa hallituksessa perussuomalaisten kanssa, jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi. Orpon mukaan Halla-ahon mahdollista valintaa pidettiin kokoomuksen kannalta ”haasteellisena”. Päätöstä tai valmiita toimintaskenaarioita ei kuitenkaan Orpon mukaan ollut.

–Sellainen haaste, että voidaanko jatkaa vai ei. Minä halusin saada väen miettimään, mitä me teemme. Meillä oli hyvä valmius viikonloppuun, mutta sitten todella nähtiin, kun sieltä valittiin koko halla-aholainen porukka.

–Sanoin jo silloin, että Halla-ahon valinta aiheuttaa vakavan pohdinnan. Sitten me kävimme vakavan pohdinnan. Siinä päädyimme siihen, että kyllä keskustelu Halla-ahon kanssa täytyy käydä. Siinä kävi sitten selväksi, että tästä ei tule mitään.

Orpo kertoo myös, että kokoomuksessa pidettiin todennäköisenä, että perussuomalaisista irtautuisi loikkareita.

–Sitä pidettiin jopa todennäköisenä, että sieltä lähtee loikkareita muihin puolueisiin. Mutta sitä, että sieltä irtautuu tällainen joukko, niin se ei tullut mieleenkään.

Pohdittiinko, että loikkareita voitaisiin rekrytoida myös kokoomukseen?

–Me lähdimme siitä ja tiesimme sen, että siellä on kuohuntaa ja tiedettiin, että joillakin oli kiinnostusta kokoomukseen. Mutta kunnioitan sellaisia kirjoittamattomia hallitustyöskentelyn pelisääntöjä, ettei käydä koukkimassa toisen hallituspuolueen eduskuntaryhmässä. Se ei kuulu pelin henkeen.

Kun toteat, että ryhmän hajoamista pidettiin jopa todennäköisenä, niin oliko tästä keskustelu myös keskustan kanssa, että ryhmä voisi hajota?

–En muista ihan tarkasti, mutta jotain sellaisia kahvipöytäkeskusteluja hallituspuolueiden kesken varmaan on ollut – siis sillä tasolla, että paineita on perussuomalaisissa.

Keskusteliko myös trio perussuomalaisten mahdollisesta hajoamisesta?

–Ei sen enempää. Yhden ministeriryhmän kokouksen alussa todettiin se, että jos Halla-aho valitaan, tulee kovia haasteita.

–Mutta meillä ei ollut kertaakaan minkäännäköistä hallituksen tai trion – joka taitaa olla se oleellisin – keskustelua aiheesta. Todettiin vain, että puoluekokouksesta tulee, ja sitten pitää miettiä yhdessä. Se oli se, mistä pääministerin kanssa sovimme ja pidimme myöskin tiiviisti yhteyttä puoluekokousviikonlopun aikana.

Orpo painottaa, että keskusteluja käytiin sen vuoksi, että kun kokoomus oli koko viikonlopun valmiudessa ja käsitteli valintoja, myös pääministeripuolue keskustan kanta haluttiin kuulla.

Orpon tavoin pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiisti eduskunnassa sinisten irtautumisen jälkeen, että hallitus olisi varautunut perussuomalaisten hajoamiseen. Sen sijaan Sipilä myönsi, että siitä oli viitteitä, että muutama perussuomalainen kansanedustaja voisi irtautua. 20 kansanedustajan irtautumiseen hän ei sanojensa mukaan uskonut.

Sipilä totesi tiistaina Twitterissä, ettei ”insinöörin mielikuvitus riittänyt etukäteen ennakoimaan PS:n hajoamista kahteen puolueeseen”. Hän täsmensi, että hänen kesäkuinen lausuntonsa pätee yhä.

Oliko harkitsematonta pääministeriltä sanoa, että minkäänlaista varautumista ei ollut?

–En ota tähän kantaa. En kommentoi hänen lausuntojaan.